DENİB Ev ve Banyo Tekstili Tasarım Yarışması 2022

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB)” tarafından ev ve banyo tekstili ihracatı için yenilikçi, güçlü, üretilebilir, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir tasarımlar geliştirmek; Denizli’nin tasarımın marka şehri olarak tanınmasına katkıda bulunmak ve ev ve banyo tekstili sektöründe yeni tasarımcılar yetiştirilmesine teşvik etmek amaçlarıyla DENİB Ev ve Banyo Tekstili Tasarım Yarışması 2022 düzenleniyor. Bu yıl 2.’si düzenlenen ödüllü tasarım yarışması başvuruları devam ediyor.

DENİB Ev ve Banyo Tekstili Tasarım Yarışması 2022

Düzenleyen:Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) tarafından, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğü ve Ticaret Bakanlığı desteğiyle.
Kategori:Tasarım Yarışması, Tekstil Tasarım Yarışmaları, Proje Yarışmaları
Kapsadığı Şehir:Tüm Türkiye
Kimler Başvurabilir:18 – 30 yaş aralığında T.C. vatandaşı olup şartnamedeki koşulları taşıyan herkes.
Son Başvuru Tarihi:26 HAZİRAN 2022
Sonuç Açıklanma Tarihi:1 TEMMUZ 2022
Ödüller:Ev Tekstili ve Banyo Tekstili Kategorilerinde ayrı olmak üzere:
Birincilik Ödülü: 40.000 ₺
İkincilik Ödülü: 20.000 ₺
Üçüncülük Ödülü: 10.000 ₺

+ Yurt Dışı Tasarım Bursu ile Yurtdışı Eğitim Ödülü
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Yarışma Hakkında

“Ev ve Banyo Tekstili Tasarım Yarışması“, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) tarafından “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)” koordinatörlüğü ve “T.C. Ticaret Bakanlığı” desteği ile düzenlenen ev ve banyo tekstili ürünlerine yönelik bir tasarım yarışmasıdır.

Yarışmanın Amacı

  • Ev ve Banyo tekstili ihracatında tasarım açısından, gelecek nesillerin yaşama biçimini tasarlayan yenilikçi, güçlü, üretilebilir, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir tasarımlar geliştirmek,
  • Özelde Denizli olmak üzere Türkiye genelinde ev ve banyo tekstili sektörünün ihracatını artırmak,
  • Denizli’nin, Tasarımın Marka şehri olarak tanınmasına katkıda bulunmak,
  • Sektörün gelişimine ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak,
  • Tasarlanan ürünlerin, üretimlerini gerçekleştirerek sergiler oluşturmak,
  • Ev ve banyo tekstili sektöründe yeni tasarımcılar yetiştirilmesine teşvik etmek, yenilikçi ve özgün tasarımcı kimliğinin güçlenmesine yardımcı olmak,
  • Sektörde motivasyon, iş birliği ve dayanışmaya katkıda bulunmak,
  • Denizli’de ihraç edilebilir ürün çeşitliliğini arttırarak, uluslararası pazarda özgün tasarımları ortaya çıkaran ihracatçı firmaların rekabet gücünü artırmak,
  • Sektöre yenilikçi, katma değeri yüksek ve inovatif ürünler kazandırmak,
  • Sergilenen ürünlerin üreticiler tarafından toplu üretimlerini yapmak ve ihracatta ödüllü projeler ve tasarımlar ile şehrin marka algısını yukarıya taşımak,
  • 2023 İhracat Stratejisi kapsamında ülkemizde AR-GE ve tasarım kültürünün yerleşmesi ve teknoloji ile bütünleşecek altyapıyı oluşturmaktır.

Yarışmanın Başvuru Kriterleri

  • T.C. Vatandaşı olmak.
  • 18 – 30 yaş arası gerçek kişiler (01.01.1991 sonrası doğmuş olup, başvuruların son tarihi itibariyle 18 yaşından büyük olan).
  • Üniversitelerin ve Meslek Yüksekokullarının Güzel Sanatlar Fakültelerinde, Sanat Tasarım Fakültelerinde, Mimarlık ve Tasarım Fakültelerinde; Moda ve Tekstil Tasarımı, Tekstil Tasarımı, Moda Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı, Geleneksel Türk Sanatları, Tekstil Mühendisliği, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği veya tekstil ile ilişkili ön lisans, lisans, yüksek lisans öğrencileri ve belirtilen üniversitelerden mezun olalı 3 takvim yılı geçmemiş olmak.
  • Yarışmaya katılan her projede özgün olma şartları aranmaktadır. Bunun aksi bir durumun tespiti halinde, proje yarışmadan diskalifiye edilir; ödül kazandıysa DENİB tarafından ödülü nakden ve defaten geri alınır. Ödül kazanan yarışmacı böyle bir durumla karşılaşılması halinde aldığı ödül ve tutarı geri vermeyi taahhüt eder. Ayrıca, yarışmaya gönderilen eserin özgün bir çalışma olmaması, aksine bir iddia olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya ait olacaktır.
    • Daha önce tasarım yarışmalarından herhangi birinde dereceye girerek yurt dışı eğitim ödülü kazanmış olan öğrenciler bu yarışmaya katılamazlar.
  • Farklı bir iş birliği kuruluşu tarafından aynı alanda düzenlenen bir tasarım yarışmasında daha önce ilk 3 dereceye girmemiş olmak şartı aranır. Aksi bir durumun tespiti halinde yarışmacı diskalifiye edilir ve ödül kazandıysa ödülü nakden ve defaten geri alınır.
  • Farklı bir iş birliği kuruluşu tarafından aynı yıl içerisinde düzenlenen başka bir yarışmaya katılan ve her iki yarışmada finale kalan yarışmacıya tercih hakkı verilir, yarışmacının adaylık hakkının tek bir yarışmada devam etmesi sağlanır.
  • Denizli İhracatçılar Birliği’nin herhangi bir çalışanı, birinci dereceden yakın akrabaları, jüri üyelerinin yakınları veya jüri üyelerinin çalıştığı kurumlardan yarışmaya katılım sağlanamaz, katılmış ve kazanmış olsalar dahi ödül alamazlar veya almışlarsa tüm haklarını kaybeder ve ödülleri iade ederler.
  • Yarışmaya ekip/grup halinde katılım sağlanamaz.

Yarışmanın Kapsamı

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) tarafından, sektörün önemli ihtiyaçlarından biri olan ev ve banyo tekstili alanında insan kaynağı kapasitesinin yükseltilmesi ve istihdam edilecek tasarımcıların yetiştirilmesini sağlamak amacıyla düzenlenmektedir.

2. Ev ve Banyo Tekstili Tasarım Yarışması’nda ilan edilen tema kapsamında; öğrenci banyo tekstili ve öğrenci ev tekstili olmak üzere toplam 2 kategoride ilk 3 finaliste para ödülü verilecektir.

Yarışmanın Teması

Zamansız Yolculuk

Anadolu toprakları üzerinde binlerce yıllık süregelen kültürel mirasımız, geçmişin izleri olan mimari, hatıralar, efsaneler, masallarla bu coğrafyada harmanlanarak geleceğe doğru yeni hikayeler, motifler, yenilikçi malzemelerle yeniden biçim kazanıyor. Pandeminin ivme kazandırdığı dijitalleşmeyle birlikte hibrit çalışma modelleri insanları konfor zarafet arayışı içinde doğayla özdeş hissettiren yaratıcı tasarımlara ihtiyaç duyar hale getiriyor.

Anadolu tekstili, mimari çizgileri, el sanatları, geçmişten gelip dijital çağa doğru dönüşüm göstererek yeni imajlar, yeni biçimler doğaya hâkim renklerle geleceğe doğru köklerinden beslenerek sürdürebilirlik ilkesiyle şekilleniyor.

Geçmişten geleceğe zenginleşerek ilerleyen kültürel mirasımız, zamansız bir yolculukta yine Denizli’nin önderliğinde Anadolu’nun coğrafyası, tarihi, florası, el sanatları, doğal malzemeleriyle dönüşümün bir parçası olarak özünden beslenerek güncel ve yenilikçi tasarımlarla dünyada moda eğilimlerine yön vermeye devam ediyor.

Anahtar Kelimeler; Kökler, Gelenekler, Kültür yadigarları, Yenilikçi, Arşivler, Sürdürebilirlik, Zerafet, Konfor, Retro, Tabiat ana, Yaratıcılık.

Yarışma Kategorileri

Yarışma “Ev ve Banyo Tekstili” adı altında aşağıdaki kategorilerdeki ürünlerden oluşmaktadır.

  1. Kategori Ev Tekstili: Yatak Örtüsü, Kırlent, Pike, Nevresim Takımı (nevresim, çarşaf, yastık kılıfı).
  2. Kategori Banyo Tekstili: El Havlusu, Baş Havlusu, Banyo Havlusu, Bornoz, Peştamal, Banyo Paspası.

* Bornoz tasarımları kadın, erkek veya çocuk olabilir.

*Yarışmacıların başvurdukları her bir kategoride değerlendirilmeye alınabilmeleri için, kategorilerde belirtilen her bir ürünü tasarlamaları gerekmektedir.

  • Yarışmacı, yarışmaya sadece tek kategoriden başvurabilir.

Yarışma Başvurusu İçin Dijital Ortamda Yüklenmesi Gerekenler

Yarışma başvuruları, dijital ortamda internet üzerinden yapılacaktır. Projelerin sahiplerinin başvuru sırasında aşağıda yer alan tüm belgeleri sisteme PDF formatında yüklemeleri gerekmektedir.

  • Tasarım Yarışması Fotoğraflı ve Islak İmzalı Taahhütname/Başvuru Formu (Şartname ekinde yer alan) (PDF formatında taratılarak yüklenecektir)
  • Islak İmzalı 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile İlgili Aydınlatma/Bilgilendirme Formu (Şartname ekinde yer alan) (PDF formatında taratılarak yüklenecektir)
  • Öğrencinin okuduğu okuldan alınan güncel tarihli, ıslak imzalı, kaşeli Öğrenci Belgesi (E-devlet çıkışlı resmi öğrenci belgesi de kabul edilecektir) (PDF formatında taratılarak yüklenecektir)
  • Fotoğraflı Özgeçmiş (PDF formatında taratılarak yüklenecektir)
  • Nüfus Cüzdan Fotokopisi (PDF formatında taratılarak yüklenecektir)
  • Proje Paftaları
  • Hes Kodları

Proje Paftaları:

Proje sahiplerinin, başvuru sırasında yukarıdaki bilgileri eksiksiz olarak sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Eksik bilgi ile yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

  • Yoğunluk sebebi ile katılımcıların projelerini yüklemeye başlamadan en az bir hafta önce üyelik kayıtlarını gerçekleştirmeleri ve üyeliklerini aktif hale getirmeleri önemle tavsiye edilmektedir. Aksi durumda kayıt ve proje yükleme ile ilgili çıkabilecek problemlerden Yarışma Sekretaryası ve DENİB sorumlu değildir.
  • DENİB gerekli olabilecek diğer tüm belge ve bilgileri isteyebilir.
  • Ödül kazanan proje sahibi talep edilen evrakları göndermez ise ödüle ilişkin ödeme yapılmayacaktır.

Başvuru anında istenen paftalar:

Hikâye Paftası: Bu hikâyeye bir tema adı konulmalıdır. Koleksiyonda kullanılacak temanın manifesto metni maksimum 1500 (boşluklu) karakter ile ifade edilmeli ve ilham alınan görsellere yer verilmelidir. Paftada aynı zamanda koleksiyonda kullanılacak koleksiyon temasını ifade eden örnek görseller, materyaller ve renkler yer almalıdır. Oluşturulacak hikâye paftası (70cm en x 50 cm boy), tasarımcının temasını ve özgün yaklaşımını ifade etmelidir.

Tasarım Paftası: Tasarlanan her bir ürün için ayrı olarak tasarım paftası (70cm en x 50 cm boy) hazırlanmalı. Bu paftada artistik çizimler (bornoz için), teknik çizimler, ölçüler, renkler, desenler (baskı, nakış, dokuma vb.) ve genel tüm üretim teknikleri belirtilmelidir.

Koleksiyon Paftası: Tasarlanan tüm koleksiyon ürünlerini bir arada uyumunu gösteren genel görünüm paftası (70cm en x 50 cm boy) hazırlanmalıdır.

Aşağıda belirtilen Tasarım Üretim Dosyası Mülakat Bilgilendirme Toplantısına Gelirken Talep Edilecektir.

Tasarım Üretim Dosyası: Her bir tasarımın teknik çizim çözümlemelerine, boyutlarına, teknik özelliklilerini ifade eden detaylı anlatımlara, üretim biçimine (konfeksiyon, baskı, örme, dokuma, dokusuz yüzeyler vb.) ve malzeme önerilerine yer verilmelidir.

Tüm paftalar 50 cm x 70 cm ölçülerinde yatay olarak hazırlanmalıdır. Başvuru aşamasında tüm paftaların tek bir PDF ve JPEG formatında dosyası haline getirilerek sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

*Tüm sunumlarda ve paftalarda tasarımcının kendi oluşturdukları dışında başka yerden alarak kullandığı görseller-içerikler-sunum malzemelerinin kaynağı mutlaka pafta altında belirtilmelidir.

Başvurusu dosyası; PDF ve JPEG formatında hazırlanmalı, çözünürlüğü 300 DPI, RGB renk formatında olmalı, 32 MB’ı geçmemeli ve yarışmanın web sitesinde bulunan “dijital başvuru” bölümünde talep edilen şartlara uygun olarak gönderilmelidir.

Her paftanın sol üst köşesinde sadece sistem tarafından yarışmacıya iletilen rumuz yer almalıdır. Yüklenecek olan pafta üzerinde rumuz dışında, yarışmacının kimliğini belirtecek herhangi bir ibare veya işaret bulunmamalıdır.

Eserini yükleyen her bir tasarımcı, başvurusunu doğru ve eksiksiz olarak tamamladığını belirten onay teyidini sistem tarafından kendisine gönderilen mail ile birlikte ekranda görecektir.

*(Paftalar tüm bilgiler ile birlikte tüm sisteme yüklenecektir.)

Yarışma Aşamaları

Yarışmaya başvuru kaydı, yarışmanın web sitesi www.denibdesign.org adresindeki “Kayıt” bölümünden oluşturulmalı ve verilen tüm bilgiler doğru olmalıdır.

  1. Aşama: Online Eleme

Online eleme aşamasında; tüm başvurular aşağıda belirtilen eleme kriterlerine göre jüri üyeleri tarafından incelenerek değerlendirilecek ve değerlendirme sonucunda mülakat ve bilgilendirme toplantısına katılma hakkı kazanan her bir kategoride toplam 28 proje (14 Ev tekstili ve 14 Banyo tekstili olmak üzere) belirlenecektir.

  • Temaya uygunlukları,
  • Malzeme kullanım biçimleri,
  • Anlatım ve sunum yeterlilikleri,
  • Yaratıcılık, fonksiyonellik ve yenilikçilik düzeyleri,
  • Koleksiyon fikirlerinin geliştirilebilir ve uygulanabilir olması.

Denizli tekstil firmalarınca üretilen ve ürünlerinde kullanılan havlu dokuma, bez dokuma ve örme kumaşların tasarımlarda kullanılması tercih sebebidir. Burada amaçlanan, şehrin ihracatına ve sektörde faaliyet gösteren firmalarına katkı sağlayacak, onların müşterilerine koleksiyon sunmalarına yardımcı olmaktır.

2. Aşama: Mülakat ve Bilgilendirme

Online eleme aşaması sonucunda jüri üyeleri tarafından belirlenen, her kategoride ev tekstil -banyo tekstili olmak üzere) 14’er yarışmacıdan 28 yarışmacı, Denizli’de gerçekleştirilecek mülakat toplantısına katılacaktır.

Yüz yüze/çevrim içi mülakat ve değerlendirme sürecinden sonra yarı finale kalan üretim aşamasına geçecek (7 Proje Ev Tekstili ve 7 Proje Banyo Tekstili) 14 proje sahibi yarışmacılar ile üretici firmalar eşleştirilecek, üretim süreci planlaması yapılacaktır.

3. Aşama: Üretim Süreci

Final elemesine katılmaya hak kazanan 14 yarışmacı, moderatör öncülüğünde ve 2 mentor eşliğinde belirlenen tarihlerde üretimlerini tamamlayacaklardır.

4. Aşama: Final Eleme

Yarışma jürisi, tasarımları üretilen 14 yarışmacının çalışmalarını değerlendirecek ve ödül almaya hak kazanacak 6 finalist (3 Ev Tekstili ve 3 Banyo Tekstili) olarak belirleyecektir.

Genel Açıklamalar

  • Yarışmaya katılacakların online kayıt için 26 HAZİRAN 2022 saat 23.59’a kadar yarışma web sitesi üzerinden talep edilen şartlara uygun olarak dijital ortamda başvurularını yapmaları gerekmektedir.
  • Online elemede yüklenecek olan pafta üzerinde rumuz dışında, yarışmacının kimliğini belirtecek herhangi bir ibare veya işaret bulunmamalıdır. Sunum paftaları üzerinde rumuz dışında herhangi bir işaret veya belirleyici bir iz görülmesi durumunda proje yarışma kapsamından çıkartılabilir. Paftanın sol üst köşesinde sistem tarafından yarışmacıya iletilen rumuz yer almalıdır.
  • Teslim edilecek malzemelerin hiçbirinde rumuz ve kategori dışında, yarışmacının kimliğini belirtecek, herhangi bir ibare veya işaret bulunmamalıdır.
  • Yarışmaya katılan projede özgünlük, daha önce başka bir yerde üretilmemiş, ticarileşmemiş olması, düzenlenen başka bir yarışmada ödül almamış olması şartları aranmaktadır. Bunun aksi bir durumunun tespiti halinde, yarışmacı yarışmadan diskalifiye edilir; ödül kazandıysa DENİB tarafından ödülü nakden ve defaten geri alınır. Ödül kazanan yarışmacı böyle bir durumla karşılaşılması halinde aldığı ödül ve tutarı geri vermeyi taahhüt eder. Ayrıca, yarışmaya gönderilen tasarımın özgün olmaması, aksine bir iddia olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya ait olacaktır.
  • Yarışmaya katılan tüm kişiler, taahhütname ile katılım sırasında katılım koşullarını harfiyen kabul ettiklerini ve uygun koşulları yerine getirdiklerini kabul ve beyan etmiş sayılırlar.
  • Herhangi bir yerde yayımlanmış veya herhangi bir kişi ya da kuruluşa ait tasarımlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Yarışma ekip katılımlarına açık değildir, şartnamede belirtilen bireysel başvuru koşullarının tümü sağlamalıdır.
  • Jüri ödüle layık proje bulmadığı takdirde ödül kademelerinden herhangi birini boş bırakabilir. Başarılı bulunan projeler ödül töreninde açıklanacak olup, ödüllere ilişkin ödemeler evraklarını eksiksiz olarak göndermiş proje sahiplerinin hesabına ödül töreninden itibaren 1 ay içinde yatırılacaktır. Yarışmacılar, gönderecekleri tasarımlar için belirtilen ödüller dışında, herhangi bir ödül veya ücret kesinlikle talep edemez (tasarımları ödül alsın ya da almasın); yaptıkları başvurunun ardından yarışmadan çekilemezler.
  • Jüri üyeleri, DENİB tarafından oluşturulacak olup, DENİB zorunlu hallerde jüri değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
  • Jüri tarafından verilen kararlar kesin olup, itiraz yolu kapalıdır. Yarışmacılar bu hususu kabul etmiş sayılırlar.
  • Yarışmacılar, Jürinin kararlarında saygı göstereceklerini, yarışmaya katılmış olmakla beyan etmiş olurlar.
  • DENİB, eleme ve ödül töreni tarihlerinde değişiklik yapma ve yarışma takviminde yer alan tarihleri değiştirme hakkını saklı tutar.

Finalistlerin Değerlendirme Esasları

  • Tasarımcının yaratıcılık düzeyi
  • Tasarımın özgünlüğü ve yeniliği
  • Ürün tasarımının uygulama tekniklerinin geliştirilebilirliği ve uygulanabilirliği
  • Ürün tasarımında malzeme seçimi ve malzeme tasarım uyumu
  • Ürünün katma değerini arttırıcı ve fonksiyonel olma özelliği
  • İhraç edilebilir olma özelliği
  • Ürünün yarışma genel konseptine uygun olması
  • Kullanılan aksesuarların tasarımlarla uyumu

Yarışma Sonuçlarının İlan Şekli

Final elemesine katılmaya hak kazanan 14 yarışmacının rumuzları, web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından duyurulacaktır.

Dereceye girmeye hak kazanan yarışmacıların isimleri ise, ödül töreninde açıklanacaktır.

Yarışma Süreci

Moderatör : Cihan Bahar – Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi

Moderatör; eleme süreçlerinde yer alan, yarışmacıların final paftalarını teslim etme aşamasında öneri getiren ve üretim sürecini takip eden sağlayan bağımsız danışmandır.

Üretim Süreci

Finalist final projelerini teslim edecek ve bir daha değişiklik yapamayacaklardır. Pafta geliştirme sürecinde ilgili değişiklikler; finalist, moderatör ve mentorun karşılıklı teyitleşmesi ile yapılacaktır.

14 finalistin tasarımlarının üretimleri; Moderatör ve proje sahibinin yönlendirmeleri ile DENİB tarafından onaylanan firmalarda Moderatörün koordinatörlüğünde yürütülecektir. Söz konusu tasarımların firmalara uygun zamanda ulaştırılması ile tüm planlanma ve organizasyon sürecinin takibi Moderatör tarafından yapılacak ve üretilmiş nihai eserler Final Jüri değerlendirmesine sunulmaya hazır hale getirilecektir.

Final Eleme

Final eleme jürisi, 14 finalistin sunumlarını dinleyecek, eserlerin üretilmiş hallerini değerlendirecek ve ödül almaya hak kazanan 6 finalist belirlenecektir.

Her bir finalistin 5 dakikalık sunum, 2 dakikalık soru-cevap süresi olacak ve final jüri aşağıdaki değerlendirme kriterlerine göre final elemeyi gerçekleştirecektir.

Değerlendirme Kriterleri

  • Ana temaya yaklaşım ve yarışmacının tema başlığının uygunluğu,
  • Kavramsal yaklaşım düzeyi,
  • Malzeme kullanım biçimleri,
  • Anlatım ve sunum yeterlilikleri,
  • Yaratıcılık ve yenilikçilik düzeyleri,
  • Koleksiyon fikirlerinin geliştirilebilir ve uygulanabilir olması,
  • Tasarımın özgünlüğü ve fark yaratma düzeyi,
  • Tasarımların, kullanım alanı önerilerine uygunluğu,
  • Tasarımların niteliği ve kalitesi ile katma değer yaratıp yaratamayacağı,
  • Projenin fikir, çizim, ifade biçimi ve malzeme özellikleriyle ayırt edici nitelikleri,

Fikri ve Sinai Mülkiyet Hakları ve Anlaşmazlıkların Çözülme Şekli

  • Yarışmaya katılan her proje için “özgünlük” şartı aranmaktadır. Proje konusu eserin vb. daha önce başka bir yerde yayınlanmamış olması, diğer kurum ve kuruluş logolarını çağrıştırmaması gerekmektedir. Teslim edilen eserler vb. Türk Patent Enstitüsü’nce daha önce korunmaya alınmamış olmalı, tescil başvurusu yapılmamış olmalıdır. Sunulan eser vb. daha önce bir yerde kullanılmamış ya da yayınlanmamış olmalıdır. Jüri tarafından kopya olduğu anlaşılan tasarımlar vb. değerlendirmeye alınmayacaktır. Tasarımın vb. kopya olduğunun anlaşılması halinde ödül verilmeyecek, verilmiş ise ödül sahibi ödülü derhal iade edecektir. Oluşacak her türlü sorunun hukuki yaptırımı ve süreçlerin maddi yaptırımı yarışmacıya ait olup, doğabilecek sorunlardan DENİB/Genel Sekreterlik/Jüri ve Organizatör sorumlu tutulamaz. Bu gibi durumlarda, yarışmanın ödülü iptal edilerek, kendisine verilenler geri alınır.
  • Dereceye giren tasarımlar, DENİB Yarışma Sekretaryasının arşivinde muhafaza edilir; yarışmacılar DENİB’in söz konusu tasarımları sergileme ve kullanma hakları olduğunu kabul eder.
  • Fikri mülkiyet haklarını ihlal eden tasarım sunumları diskalifiye edilecektir. Üçüncü kişilerin bütün yasal girişimlerinin sorumluluğu yarışmacıya aittir. Sunulan proje ile fikri mülkiyet haklarının ihlal edildiği yarışma sonuçlandıktan sonra anlaşılsa dahi ödül geri alınır.
  • Tasarım Yarışmasında yer alacak tasarımlar hakkında üçüncü şahıslar tarafından fikri ve sınai hak ihlali nedeniyle DENİB/Genel Sekreterlik/Jüri/Organizatör aleyhine yöneltilebilecek sorular, iddialar, ihtarlar, açılabilecek kanuni ve hukuki süreçler ile davalar ve yasal takipler Tasarım Yarışması’na başvuruda bulunmuş kişi tarafından müteselsilen üstlenilecektir. Bu konuda Tasarım Yarışması’nı düzenleyen DENİB/Genel Sekreterlik/Jüri/Organizatörün hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır.
  • DENİB, Tasarım Yarışması başvurusu gerçekleştirilen tasarımı yayımlamak, arşivlemek ve yurt içi ve yurt dışında tasarım veya buluş sahibi adına sergilemek hakkına süresiz ve ücretsiz olarak sahip olacaktır. Bu nedenle; Tasarım Yarışması Başvurusunu gerçekleştiren/gerçekleştirenlerin, tasarımlarının fikri ve sınai haklarını üçüncü bir şahsa vermeleri halinde ilgili sözleşmelerde DENİB’in işbu maddede yer alan haklarına yer vermeleri ve ayrıca fikri mülkiyet haklarındaki değişikliği DENİB’e derhal bildirmeleri zorunludur.
  • Tasarım Yarışması Başvurusu gerçekleştiren/gerçekleştirenler tasarımlarına ilişkin fikri ve sınai mülkiyet haklarında kendi adlarına tescil başvurusu ve tescil edilmesi halleri hariç ödül tutarı kendi hesaplarına geçene dek üçüncü şahıslara devir vb. ya da başkaca herhangi bir değişiklik yapmamayı kabul ve taahhüt Yarışmaya katılan tüm kişiler, EK1.Taahhütname/Başvuru Formu ile (şartname ekinde yer alan) katılım sırasında katılım koşullarını harfiyen kabul ettiklerini ve tüm koşulları yerine getirdiklerini kabul ve beyan etmiş sayılırlar.
  • Taahhütnamenin/Başvuru Formunun kişi tarafından imzalanması ile bu form, yarışmacı ve DENİB arasında yapılmış bir anlaşma olarak kabul edilecektir.
  • 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile İlgili Aydınlatma/Bilgilendirme Formunun (şartname ekinde yer alan) kişi tarafından imzalanması ile bu form, yarışmacı ve DENİB arasında yapılmış bir anlaşma olarak kabul edilecektir.
  • Herhangi bir yerde yayımlanmış veya herhangi bir kişi ya da kuruluşa ait tasarımlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Yarışma sonrası, dereceye giren finalistler verilecek ödüller dışında DENİB, TİM, Ticaret Bakanlığı ve Jüri’den hiçbir talepte bulunamazlar.
  • 6769 sayılı “Sınai Mülkiyet Kanunu” göre, yarışmaya katılan bütün tasarımcıların, yarışmaya katıldıkları “yeni ve ayırt edici özelliğe sahip” tasarımlarının korunması için, Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurma ve tasarımlarına (masrafları kendilerince karşılanarak) “Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi” almaya hakları vardır. Arzu eden tasarımcılar, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Enstitüsü, Gazi Mahallesi Hipodrom Caddesi No:13 (06560) Yenimahalle / ANKARA adresine başvurabilirler.
  • Yarışmayı düzenleyen ve finanse eden Denizli İhracatçılar Birliği, yarışmaya katılan tüm projeleri yayımlamak, arşivlemek, yurt içi ve yurt dışında sergilemek haklarına süresiz sahip olacaktır. Yarışmada ön elemeye kalan 28 projenin paftaları, ödül töreni yapıldıktan sonra 15 iş günü içerisinde bizzat yarışma başvurusunda bulunan ya da noter onaylı vekâlet verdiği kişi tarafından Yarışma Sekretaryasına yapılacak yazılı talep çerçevesinde geri alınabilir. DENİB/Genel Sekreterlik/Jüri/Organizatör bu süre içinde geri alınmayan eserleri saklamakla yükümlü değildir ve bu süre içinde geri alınmayan eserlerin kaybolması durumunda sorumluluk kabul etmez. 15 iş günü sonrasında gelen iade talepleri değerlendirilmeyecektir.
  • Yarışmaya katılan bütün tasarımların, ticari amaçlı kullanımı için tasarımcıların izninin alınması gereklidir. Yarışmayı düzenleyen ve finanse eden DENİB, TİM ve Ticaret Bakanlığı üyeleri, uygun buldukları projeleri satın alma girişiminde bulunabilirler. Bu nedenle DENİB, TİM ve Ticaret Bakanlığı’nın ödül alan projeler üzerinde yarışma sonuçlarının açıklanmasından itibaren 6 ay süreli “Öncelik” ve “Ön Alım Hakkı” vardır.
  • Yarışmada dereceye giren projelerden bu proje ile sınırlı olacak eserlerin, 5846 sayılı “Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu” kapsamında korunacak bir eser oluştuğunda bu eserin işleme, çoğaltma, yayma, temsil, kamuya iletim gibi mali hakları, tasarımların 6769 sayılı “Sınai Mülkiyet Kanunu” kapsamında korunan yeni buluşlara patent ve faydalı model belgesi alınması hakları münhasıran yarışmaya katılan yarışmacılara aittir. Bu hakların belirli bir süre kullanımı için lisans almak isteyenler ile bu hakları devir almak isteyenlerin Denizli İhracatçılar Birliği’nden bağımsız olarak, yarışmacılarla sözleşme yapmaları ve ödenecek bedel konusunda tarafların anlaşmaları şarttır.
  • Tasarımların fikri ve mülkiyet haklarını korumak için gerekli önlemleri almak katılımcıların sorumluluğunda olup, DENİB/Genel Sekreterlik/Jüri/Organizatörün herhangi bir sorumluluk/yükümlülüğü bulunmamaktadır.
  • Öncelik haklarını kullanarak lisans veya devir almak isteyen DENİB, TİM ve Ticaret Bakanlığı üyeleri ödemek istedikleri bedelden daha fazla bir bedelin başkaları tarafından önerilmesi durumunda, DENİB, TİM ve Ticaret Bakanlığı üyelerinin önalım haklarını kullanmaları, yarışmacılarla birlikte yeniden belirlenecek bedele göre olabilir.
  • Serbestçe belirlenen ve DENİB, TİM ve Ticaret Bakanlığı üyeleri tarafından fiyat yüksekliği sebebiyle kabul edilemeyen eserlerin üçüncü kişiye devrine engel olunmaz. Üçüncü kişiye devirde, fiyatın yükseltilmesi veya şartnamenin hükmünün geçersiz kalınması için muvazaa yapılmış olursa DENİB, TİM ve Ticaret Bakanlığı üyesinin bundan dolayı zedelenen haklarını talep etme hakları vardır.
  • Yarışmaya katılan yarışmacıların haklarının lisans veya devir alınarak kullanılması durumunda, yarışmacıların; proje konusuna göre, tasarımcı veya eser sahibi veya buluşu yapan olarak adlarının belirtilmesini lisans veya devir alanlardan istemek hakları saklıdır.
  • DENİB, yarışmaya katılan tasarımlardan uygun gördüğü tasarımların sergilenmesi amacıyla, bir ya da birden çok sayıda örnek modelini üretebilir ve bu modelleri geçici ya da sürekli olarak sergileyebilir. Bu halde yarışmaya katılan seçilen eserinin DENİB’e süresiz olarak tam kullanım hakkını verdiğini peşinen kabul ettiğini ve buna bağlı olarak, gerek Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, gerekse diğer ilgili mevzuat gereğince yarışmaya gönderdiği eserinin çoğaltma, işlenme, yayma, temsil, umuma iletim, faydalanma vb. umuma arz ile ilgili bilumum haklar için DENİB’e tam lisans/yetki verdiğini kabul eder.
  • DENİB yarışmaya katılan eserleri; kurumsal kimlik çalışmalarının bir parçası olarak, DENİB’i temsil edecek her türlü basılı materyal ve dijital ortamda, medya ve reklam çalışmaları ile promosyon ürünleri, kırtasiye malzemeleri, antetli kâğıt, faks, pankart ve benzeri ortam ve faaliyetlerde kullanılıp çoğaltılabilecektir. Bu bağlamda, yarışmacı ödül dışında herhangi bir telif hakkı ya da başkaca ücret talep edemeyecektir. Hangi tasarımların bu çalışmada yer alacağı ya da almayacağı DENİB’in takdirindedir.
  • Yarışmaya katılan tasarımların özgün olmamasından doğacak yasal sorumluluklar DENİB, TİM, Ticaret Bakanlığı, Jüriyi ve Organizatörü bağlamaz. Tüm sorumluluk yarışmacıya aittir. Bu gibi durumlarda, gerekli tespitler sonrasında, yarışmanın ödülü iptal edilerek, kendisine verilenler geri alınır.
  • Yarışmada ödül alan tasarımcının aldığı ödül tutarının T.C. Kanunlarına göre vergi doğması halinde, verilmesi gereken vergiye ilişkin yükümlülük ilgili tasarımcıya aittir.
  • Jüri, yarışmanın yararlılığı açısından gerekli gördüğünde, kazananların sayısını sunumların kalitesi ve miktarına göre değiştirme hakkına sahiptir. Projelerin ödüle layık görülmemesi durumunda dilerse bir kategorideki boş kalan dereceyi aynı veya farklı kategorilerdeki dereceler arasında paylaştırabilir veya ödül kademelerinden herhangi biri veya hepsini boş bırakabilir.
  • Yarışmayı açan kuruluşun ve herhangi bir çalışanının ve jüri üyelerinin yakınları ile çalıştığı kurumlardan herhangi bir kişi yarışmaya katılamaz.
  • Bu yarışmaya katılanlar, bu şartnamenin belirlediği koşulları kabul etmiş sayılırlar. DENİB şartnamede değişiklik yapma hakkını saklı tutar. Söz konusu değişiklik yapıldığı takdirde, web sayfasında ve sosyal medya sayfalarında yayınlanır ve yarışmaya katılanlar güncel şartnamede yazan koşullar ile sorumlu olurlar.
  • İş bu şartnameden kaynaklanan veya şartnameyle ilişkili olan tüm uyuşmazlıklar, İstanbul Tahkim Merkezi Tahkim Kuralları uyarınca nihai olarak tahkim yoluyla çözümlenecektir. Tahkim yeri İstanbul/ Türkiye’dir. Tahkim dili Türkçedir. Uyuşmazlığın esasına Türk hukuku uygulanır.

Diğer Hususlar

  • Yarışma şartnamesine uygun olmayan eserler, Jüri değerlendirmesine sunulmayacaktır.
  • DENİB gerekli görünen hallerde yarışmacılardan başvuru sırasında beyan edilen bilgilerin asıllarını isteyebilecek, katılım koşullarına uymayan başvuruları reddedebilecektir.
  • DENİB, yarışmacılar tarafından aksi talep edilmediği takdirde, yarışmacılara ait bilgi ve resimleri projeleriyle birlikte duyurabilir ve yayınlayabilir.
  • Yarışmaya gönderilen eserin özgün bir çalışma olmaması, aksine bir iddia olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya ait olacaktır. DENİB, TİM, Ticaret Bakanlığı ve/veya Jüri, kesinleşmiş yargı kararlarına dayanmayan iddiaları dikkate almak zorunda değildir.
  • Türkiye İhracatçılar Meclisinin düzenlediği “Türkiye Tasarım Haftası” etkinliklerinde DENİB’in sergilenmeye değer bulduğu projeleri temsil etmek üzere proje sahipleri söz konusu organizasyona davet edilebilir.

Yarışma İletişim

Organizasyon Sekretaryası

Denizli İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği Adına

AYYILDIZ COMMUNICATION AGENCY

Tel: 0544 488 19 19

E-mail: info@ayyildizcommunication.com

DENİB Ev ve Banyo Tekstili Tasarım Yarışması 2022 Ödülleri

Ev Tekstili ve Banyo Tekstili Kategorilerinde ayrı olmak üzere her iki kategoride:
Birincilik Ödülü: 40.000 ₺
İkincilik Ödülü: 20.000 ₺
Üçüncülük Ödülü: 10.000 ₺

*Tasarım Yarışması için yukarıda belirlenen katılımlarda başarılı bulunan projelerin dereceleri ödül töreninde açıklanacak, ödüllere ilişkin ödemeler evraklarını eksiksiz ve tam olarak göndermiş proje sahiplerinin hesabına, iş bu şartnamede belirtilen haller ve ödülün herhangi bir sebeple iptal edilmesi hali saklı kalmak kaydıyla, ödül töreninden itibaren 1 (bir) ay içinde yarışmacıya banka havalesi ile yatırılacaktır.

Yurtdışı Eğitim Ödülü

Yurt Dışı Tasarım Bursuna Başvurma İmkânı. (Ticaret Bakanlığınca uygun bulunduğu takdirde)

NOT: Her iki kategoriden dereceye girecek finalistlerden 1. Olan finalistlere öncelik hakkı tanınacak olup, şartları sağlamadığı veya talep etmediği durumlarda başvuru hakkı, bir sonraki finalistlere geçecektir.

Yarışmacılar, gönderecekleri tasarımlar için belirtilen ödüller dışında, herhangi bir ödül veya ücret kesinlikle talep edemez, (tasarımları ödül alsın ya da almasın) yaptıkları başvurunun ardından yarışmadan çekilemezler.

2008/2 Sayılı Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ Hükümleri Kapsamında Yurt Dışı Tasarım Bursu:

  • 2008 / 2 Tasarım desteği kapsamında T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından verilmekte olan yurt dışı okullarda tasarım bursu için yarışma bitiminden itibaren dereceye giren tasarımcıların başvuruları için bilgilendirme ayrıca yapılacak olup, talep edilen evraklar 2008/2 sayılı Tebliğ çerçevesinde değerIendirilmek üzere T.C. Ticaret Bakanlığına gönderilecektir.
  • 2008/2 Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ hükümleri çerçevesinde proje sahibi en fazla iki yıl süre ile uluslararası düzeyde kabul görmüş yurt dışındaki eğitim merkezlerinde eğitime gönderilebilecek olup, eğitim giderleri ve bu döneme ilişkin yaşam giderleri, söz konusu Tebliğ çerçevesinde karşılanacaktır.
  • Anılan seçim işlemine yönelik nihai kararı verecek merci T.C. Ticaret Bakanlığıdır.
  • Seçilecek tasarımcıların uluslararası düzeyde kabul görmüş yurt dışındaki eğitim merkezlerinin gerektirdiği öğrenci kabul koşullarını sağlaması gerekmektedir.
  • T.C. vatandaşı olma şartı aranmaktadır.
  • Yurt dışı eğitim bursundan faydalanmak isteyen tasarımcıların ödül töreni bitiminden itibaren en geç 2 yıl içinde başvuruda bulunmuş ve dosyasının incelenerek Bakanlığa iletilmiş olması gerekmektedir.
  • Burstan faydalanacak proje sahiplerinden, DENİB tarafından belirlenecek konulara ilişkin sunum, rapor vb. talep edilebilecektir.

Yarışma Takvimi

Son Başvuru Tarihi: 26 HAZİRAN 2022

Online Jüri Elemesi (28 finalistin Belirlenmesi): 30  HAZİRAN – 1 TEMMUZ 2022

Mülakat ve Bilgilendirme Toplantısı (14 finalistin belirlenmesi): 22 – 23 TEMMUZ 2022

Üretim Süreçleri Planlaması: 28 TEMMUZ 2022

Finalistlerin Üretim Süreci – DENİZLİ: TEMMUZ – EKİM 2022

Sergi ve Ödül Töreni: 26 – 27 EKİM 2022

Final Gecesi: 27 EKİM 2022

DENİB, yarışma takviminde değişiklik yapma hakkına sahiptir. Yarışma takviminde bir değişiklik olması halinde etkinlik web sayfasından ve sosyal medya sayfalarından duyurusu yapılacaktır.

DENİB, yarışma sonucunun ilan edilmesinden önce herhangi bir aşamada yarışmayı iptal etme hakkına sahiptir.

Bu durumda Birlik sisteme yüklenmiş olan projelerin herhangi bir yerde kullanılmayacağını taahhüt eder.

DENİB Ev ve Banyo Tekstili Tasarım Yarışması 2022 Detaylı Bilgi ve Başvuru için: https://www.denibdesign.org/

Yarışma Duyuruları Platformu ile yarışmayı düzenleyen kuruluş bilgileri arasında farklılık olması durumunda yarışmayı düzenleyen kuruluşun verdiği bilgiler esas alınmalıdır.

Yarışmalardan İlk Siz Haberdar Olun!

Haber bültenimize abone olun ve diğer 2.265 aboneye katılın. Fırsatları gözden kaçırmayın!
Cinsiyet
Yorum Yap