İMİB Doğal Taş Tasarım Yarışması

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği tarafından T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ile, Türk doğal taş kalitesini ve zenginliğini tasarım ile buluşturarak çağdaş Türkiye tasarımını simgeleyen ürün kimliğini desteklemek, tasarımla buluşan Türk doğal taşına katma değeri yüksek ve yenilikçi bir kimlik kazandırmak, Türkiye doğal taş sektöründe tasarımın değer ve önemini vurgulamak, kullanımına teşvik etmek, yaratıcı fikirleri desteklemek, yapı kültürüne ve eğitimine katkıda bulunmak amaçlarıyla İMİB Doğal Taş Tasarım Yarışması düzenleniyor. Ödüllü tasarım yarışması başvuruları devam ediyor.

İMİB Doğal Taş Tasarım Yarışması

Düzenleyen:İstanbul Maden İhracatçıları Birliği tarafından T.C. Ticaret Bakanlığı desteğiyle
Kategori:Tasarım Yarışması, Sanat Yarışması
Kapsadığı Şehir:Tüm Türkiye
Kimler Başvurabilir:18 yaşını doldurmuş T.C. vatandaşı olan, İç Mimarlık; İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı; Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı; Mimarlık; Peyzaj Mimarlığı; Takı Tasarımı; Endüstri Ürünleri Tasarımı; Ürün Tasarımı; İç Mekân Tasarımı lisans veya ön lisans bölümlerinde okuyan tüm öğrenciler.
Son Başvuru Tarihi:1 ARALIK 2023, Saat 16.00
Sonuç Açıklanma Tarihi:15-16 ARALIK 2023
Ödüller:Profesyonel Kategori
Birincilik Ödülü: 125.000
İkincilik Ödülü: 75.000
Üçüncülük Ödülü: 50.000

Öğrenci Kategorisi
Birincilik Ödülü: 75.000
İkincilik Ödülü: 50.000
Üçüncülük Ödülü: 35.000

Yarışmanın Amacı

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği tarafından T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ile düzenlenen 12. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması’nın amacı;

  • Türk doğal taş kalitesini ve zenginliğini tasarım ile buluşturarak çağdaş Türkiye tasarımını simgeleyen ürün kimliğini desteklemek,
  • Tasarımla buluşan Türk doğal taşına katma değeri yüksek ve yenilikçi bir kimlik kazandırmak,
  • Türkiye doğal taş sektöründe tasarımın değer ve önemini vurgulamak, kullanımına teşvik etmek, yaratıcı fikirleri desteklemek, yapı kültürüne ve eğitimine katkıda bulunmak,
  • Türk doğal taşının endüstriyel olarak kullanımını arttırmak,
  • 650’nin üzerinde renk ve desen çeşitliliğine sahip Türk doğal taşlarının mimarlar ve tasarımcılar tarafından daha yakından tanınması ve farklı alanlarda kullanılmasını sağlamak, 
  • Doğal taş ihracatında tasarım açısından güçlü, endüstriyel olarak üretilebilir, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir ürünler geliştirmek,
  • Doğal taş ihracatına yönelik rekabet gücünü artırmak, sektörün gelişimine ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak,
  • Doğal taş sektöründeki firmalar ile sektöre ilgi duyan profesyonel ve öğrenci düzeyindeki tasarımcı, mimar ve iç mimarları sektörle buluşturmak ve bu alandaki başarılı tasarımcıları ödüllendirmektir.

Yarışmanın Konusu

Dönüşümü taşla başlat! DÜŞün/TAŞın

Yarışmanın konusu doğal taş kullanılarak ve özgün tasarım ile yarışma konusuna uygun bir hikâye oluşturularak endüstriyel olarak üretilebilir olması ana şartıyla doğal taş kullanımını arttırmayı özendirici, üretilebilir, ticarileşebilir yeni tasarım ürünlerinin ve kullanım alanlarının ortaya konmasıdır.

Açıklamalar:

Tasarımlarda Türk doğal taşlarının kullanılması zorunludur. Tasarımlar yapılırken kullanılan doğal taşın teknik özelliklerine, yapılan tasarım için uygunluğuna ve söz konusu ürünün seçilen doğal taş ile endüstriyel olarak üretilebilir olmasına dikkat edilmelidir. 

Doğal taşlar, doğadan çıkarıldıktan sonra ticari olarak işletilebilen en eski inşaat malzemeleridir. İhracatımızda önemli yeri olan ve tasarımlarda kullanılmasını beklediğimiz doğal taşlar; mermer, traverten, granit, oniks, kayağan taşı, kireçtaşı, andezit, bazalt gibi taşlardır. 

Detaylı Bilgi ve görsel malzeme www.turkishstones.org sitesinden elde edilebilir.

Yarışmanın Kategorileri

Yukarıdaki kapsamda yarışma 2 kategoriden oluşmaktadır.

  • Öğrenci Kategorisi
  • Profesyonel Kategori

 

Yarışmaya Katılım Koşulları

T.C. Öğrenci Kategorisi:

  • 18 yaşını doldurmuş T.C. vatandaşı olmak,
  • Yarışmanın öğrenci kategorisi, üniversitelerin Endüstriyel Tasarım; İç Mimarlık; İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı; Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı; Mimarlık; Peyzaj Mimarlığı; Takı Tasarımı; Endüstri Ürünleri Tasarımı; Ürün Tasarımı; İç Mekân Tasarımı lisans veya ön lisans bölümlerinde okuyan tüm öğrencilere açıktır.
  • Yarışmanın “Öğrenci” kategorisinde ekip olarak katılacak yarışmacılardan her birinin lisans veya ön lisans eğitimine devam ediyor olması gerekmektedir. Bu kategorideki ekipte profesyonel kişi bulunamaz.
  • Ekipler en fazla 10 kişiden oluşabilir. 

Profesyonel Kategori:

  • 18 yaşını doldurmuş T.C vatandaşı olmak,
  • Yarışmanın profesyonel kategorisi üniversitelerin Endüstriyel Tasarım; İç Mimarlık; İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı; Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı; Mimarlık; Peyzaj Mimarlığı; Takı Tasarımı; Endüstri Ürünleri Tasarımı; Ürün Tasarımı; İç Mekân Tasarımı lisans veya ön lisans programlarından mezun olan tasarımcılara açıktır.
  • Ekipler en fazla 10 kişiden oluşabilir.

Hem profesyonel kategoride hem de öğrenci kategorisinde tek değerlendirme yapılacaktır.    

 

Yarışma Başvurusu

Yarışma başvuruları web sitesi üzerinden tek aşamalı ve online olarak herhangi bir ön kayıt bulunmaksızın alınmaktadır. 

Herhangi bir basılı belge ya da pafta teslimi gerekmemektedir.  

Yarışmaya katılım ücretsizdir.

Kişisel Bilgilerin Girilmesi

Rumuz: Sistem tarafından otomatik olarak her başvuru için özel olarak rumuz verilmekte ve projelerin sağ üst köşesine otomatik olarak yazılmaktadır. Bu nedenle bu bölümün boş bırakılması tavsiye edilir.

Yarışmacı Resmi: Katılımcılara ait vesikalık fotoğraflar renkli, dijital jpeg formatında, A5 boyutlarında ve 300 dpi çözünürlükte olmalıdır.

Kimlik Belgesi: Katılımcıya ait nüfus cüzdanının veya kimlik kartının dijital görselidir. 

Kişisel Bilgiler: İletişim bilgileri eksiksiz doldurulmalıdır; yarışmaya ilişkin tüm duyurular ve postalar (davetiyeler, yarışma kitabı vs.) bu bilgilere dayanılarak hazırlandığı için doğru girilmesi önemlidir.

Eğitim/Mezuniyet Belgesi: Öğrenci kategorisinde yarışmaya başvuracaklar için üniversitelerin lisans veya ön lisans bölümlerinde eğitimini sürdürdüğünü, profesyonel kategorisinde başvuracaklar için üniversitelerin lisans veya ön lisans bölümlerinden mezun olduklarını kanıtlayan belgenin dijital görselidir.

Öğrenci Belgesi: Üniversiteden imzalı kaşeli alınmış dijital görsel ya da e-devlet sisteminden barkotlu belge şeklinde sunulmalıdır.

Mezuniyet Belgesi: Üniversiteden imzalı kaşeli alınmış dijital görsel ya da e-devlet sisteminden barkotlu belge şeklinde sunulmalıdır.

Not: Ekip olarak başvuru yapanlar katılım statüsü olarak “EKİP” kısmını işaretleyerek üyelerden her birinin bilgi ve belgelerini “Ekle” butonuyla aynı sayfada yüklemelidir.

Projeye Ait Bilgilerin Girilmesi

Proje Paftası: Projenin 1 adet sunum paftasında anlatılması gerekmektedir. Pafta A2 (59.4x42cm) boyutunda, en az 300 dpi çözünürlükte olmalıdır. Baskının kaliteli olması için mümkün olan en yüksek çözünürlükte yüklenmesi gerekmektedir. Pafta kimlik bilgisi içermemelidir.

Pafta üzerinde aşağıdaki unsurlar yer almalıdır: 

  • Projenin fonksiyonel ve estetik yönlerini, nasıl kullanılacağını iyi anlatan en az bir adet veya daha fazla sayıda görsel. 
  • Projenin nasıl uygulanacağını ve teknik detaylarını gösteren en az bir adet kesit (Tercih edilirse daha fazla çizim de eklenebilir.).
  • Projeyi açıklayan minimum 150 maksimum 300 kelimelik Türkçe proje raporu.

Proje raporunda aşağıdaki konulara değinilmesi gerekmektedir:

  • Proje önerisini tasarım ve fonksiyon açısından özgün ve yenilikçi kılan yönler hangileridir?
  • Proje hangi fonksiyona/ihtiyaca çözüm getirmektedir?
  • Proje önerisinde hangi doğal taş çeşidi kullanılmıştır? Neden? Bu doğal taş çeşidinin ürünün fonksiyonunu ve estetiğini destekleyen yönleri hangileridir?
  • Projenin hangi yöntemlerle üretilmesi öngörülmektedir? Bu üretimi sürdürülebilir ve ekonomik kılan yönler nelerdir? 
  • Projenin kullanıcı dostu yönleri hangileridir?
  • Projeyi çevre dostu kılan yönler hangileridir? 

Ek Pafta Görselleri: Yarışmanın kitabında kullanılmak üzere projeye ait, pafta içinde kullanılan en az 1 görselin ‘jpeg’ formatında ve 300 dpi çözünürlükte ayrıca yüklenmesi gerekmektedir. Bu görseller jüri değerlendirilmesinde gerek görüldüğü takdirde gösterilecektir. Üzerinde yazı olmadan yalnızca resimler yüklenmelidir.

Proje Raporları: Projeyi Türkçe olarak anlatan ve yukarıda yer verilen sorulara cevap veren nitelikte, en az 150, en fazla 300 sözcükten oluşan yazıdır. Başvuru formunda paftanın yanı sıra ilgili kutuya yazılması gerekmektedir. Raporun Türkçe karakterlerle ve imla kurallarına uygun olarak yazılması önemlidir. Jüri değerlendirmesinde Türkçe olarak okunamayan ve anlaşılamayan bir rapor elenme nedeni olabilir; bu konuda raportörlük sorumluluk kabul etmez.

İmzalı Şartname: Katılımcılar yarışma şartnamesini çıktı alarak her sayfasını imzalamalı (ekip üyelerinin her biri yine aynı şartnamenin her sayfasını imzalamalıdır) ve başvuru ekranında ilgili bölüme yüklemelidir. İMİB gerekli hallerde şartnamenin imzalı halini katılımcılardan talep edebilir.

Açıklamalar:

  • Katılımcılar yarışmaya birden fazla farklı projeyle başvurabilir; bu durumda her bir başvuru için ayrı rumuz alınarak tekrar başvuru yapılması gerekmektedir.
  • Katılımcı, bütün proje yüklemelerini yaparken yarışma şartnamesini ve verdiği bilgilerin doğruluğunu kabul ederek başvurusunu gerçekleştirebilir. 
  • Yüklenen proje görsellerinde ve metinlerde yarışmacının kimliğini belirtecek bir ibare veya işaret bulunmamalıdır.
  • Kayıt tamamlandığında başvuruda beyan edilen e-mail adresine “Başvurunuz alındı.” şeklinde bir e-posta gönderilecektir. (Lütfen önemsiz postalarınızı kontrol ediniz.)
  • Başvuruda istenilen belgelerden bir ya da birkaçının eksik / yanlış olması elenme nedenidir. 
  • Yarışmacılar tasarımlarını ve tüm belgelerini en geç son başvuru tarihinde saat 16.00’ya kadar web sitesine yüklemek zorundadır. Yükleme tarih ve saatinin son başvuru tarihi itibarıyla saat 16.00’yı aşmayacak şekilde programlanması yarışmacının sorumluluğundadır.

Yaşanabilecek yoğunluk sebebi ile katılımcıların projelerini şartnamede istenilen belgelerle birlikte son başvuru tarihinde, son saatlere bırakmadan yüklemeleri önemle tavsiye edilmektedir. Sistem belirtilen tarih ve saatte kapatılacak olup proje yükleme ile ilgili yaşanabilecek gecikmelerden İMİB sorumlu tutulamaz. Başvurular yalnızca sistem üzerinden kabul edilecektir. E-Mail yolu ile gönderilen başvurular kabul edilmeyecektir. 

Genel Değerlendirme Kriterleri

Tasarım Yarışması’nın “üretilebilir, sanayileşebilir ve özgün tasarım olması ana şartları” doğrultusunda genel değerlendirme kriterleri ve genel değerlendirme konsepti aşağıda belirtilmiştir:

  • Türk doğal taşının kullanım alanını genişletmek ve ihracat potansiyeline sahip olmak,
  • Kullanımda işlevsel olmak, aynı zamanda mekânlara ve yüzeylere estetik değer kazandırmak,
  • Özgün ve yenilikçi bir tasarıma sahip olmak,
  • Tasarımda ve uygulamada esneklik sağlamak, zaman içinde ortaya çıkabilecek kullanıcı istek ve gereksinimlerini kolaylıkla karşılayabilmek,
  • Günümüzün üretim koşullarına uygun çözümleri gerçekleştirmek ve sürdürülebilir olmak,
  • Çevre dostu olmak ve çevre normlarına uygun olmak.

Genel Değerlendirme Konsepti

  • Estetik
  • Yenilikçi yaklaşım
  • Kullanıcı dostu iv.
  • Fonksiyonel
  • Sürdürülebilir
  • Dayanıklı
  • Üretim teknik ve kalitesi
  • Uygun doğal taş kullanımı
  • Değer yaratma
  • Doğal taşın doğru kullanımı (Ağırlığı, dayanımı vb)
  • Güvenlik (canlılar için tehlike unsuru barındırmaması)
  • Teknik yeterlilik
  • Eserlerin özgünlüğüne ilişkin değerlendirme hakkı Seçici Kurula aittir.
  • İşlevsellik: (Tasarım önerisinin öngördüğü işlevleri teknik olarak sağlayabilmesi ve kullanıcısının ihtiyaçlarını karşılaması(ergonomi, kullanım kolaylığı, ürün dili)

 

Tanıtım Ve Ticari Kullanım Hakları

  • Yarışmaya katılan her projede özgünlük, yarışmacının kendisi tarafından tasarlanmış olması, daha önce başka bir yerde üretilmemiş, yayınlanmamış olması ve başka bir tasarım yarışmasına katılmamış olması şartları aranmaktadır. Bunun aksi bir durumun tespiti halinde, proje yarışmadan diskalifiye edilir; ödül kazandıysa İMİB tarafından ödül geri alınır. Ayrıca yarışmaya gönderilen eserin özgün bir çalışma olmaması, aksine bir iddia olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya ait olacaktır.
  • İMMİB personeli, görevden çekilmiş olsalar bile seçici kurul asil üyeleri, yedek üyeleri ve yarışma raportörleri ile bu kişilerin birinci dereceden yakınları yarışmaya katılamaz. Seçici Kurul üyelerinin çalıştığı kurum (üniversiteler hariç), firma veya çalıştığı firmadan bir kişi veya ortaklık içinde olduğu bir firma veya kişi yarışmaya katılamaz. Bunun aksi bir durumun tespiti halinde, proje yarışmadan diskalifiye edilir; ödül verilmişse İMİB tarafından ödül geri alınır.
  • Yarışma bu şartname esasları içerisinde ulusal ve tek aşamalı olarak düzenlenmiştir.
  • Yarışma şartnamesi ve ekleri yarışma raportörlüğünden ve www.dogaltastasarimyarisması.com web sitesinden temin edilebilir.
  • Yarışmacıların bu şartnamede belirtilenleri eksiksiz yerine getirmeleri gerekmektedir.
  • Yarışmaya katılan yarışmacıların her birinin şartnamenin her sayfasını imzalamaları ve web sitesi üzerinde sisteme yüklemeleri gerekmektedir. 
  • Birden çok projeyle katılmak isteyen yarışmacılar her bir proje için ayrı rumuz alarak projelerini ayrı ayrı göndereceklerdir.
  • Yarışmada ödül kazanan tasarım çizimleri ve uygulamaları, ödül kazanan yarışmacının adı da belirtilerek sergilenecektir.
  • Ödül kazansın veya kazanmasın yarışmaya katılan her yarışmacı, İMİB’in, yarışmaya katılan tasarımlardan uygun gördüğü tasarımların sergilenmek amacıyla, bir ya da birden çok sayıda örnek modelini üretme ve bu modelleri yurtiçinde veya yurtdışında İMİB tarafından belirlenecek sergi ve benzeri organizasyonlarda geçici ya da sürekli olarak sergileme hakkına süresiz sahip olduğunu kabul ve taahhüt eder. Yarışmacı bu nedenle İMİB’den telif veya her ne nam altında olursa olsun herhangi bir bedel talep etmeyeceğini kabul ve taahhüt eder.
  • Yarışmacı, yarışmaya gönderilen tasarımların orijinal ve özgün olduğunu ve tasarımların özgün olmamasından doğacak tüm hukuki sorumluluklar ile tasarımlar ile ilgili olarak 3. şahıslar tarafından “Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu” kapsamında yapılacak başvurulardan ve tazminat taleplerinden doğacak her türlü sorumluluğun yarışmacıya ait olduğunu kabul ve taahhüt eder. Bu yarışmaya katılanlar, bu şartnamede belirlenen koşulları kabul etmiş sayılırlar.

Diğer Hususlar

  • İMİB, gerekli görülen hallerde, katılımcılardan başvuru sırasında verilen belgelerin asıllarını isteme hakkına sahiptir. ii. İMİB, katılımcılara ait bilgi ve resimleri projeleriyle birlikte uygun bulduğu formatta duyurabilir ve yayınlayabilir.
  • İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) bünyesindeki üye firmalar uygun buldukları projeleri satın alabilir. Bu nedenle İMİB üyesi firmaların ödül alan projeler üzerinde yarışma sonuçlarının açıklanmasından itibaren 1 yıl süreli bir ön alım hakkı olacaktır. iv. Yarışmacılar, İMİB’in, yarışmaya katılan tüm projeler üzerinde basma, çoğaltma, kopyalama, yayma, dağıtma, arşivleme, yazılı ve görsel basında, yazışma ve web sayfalarında, web sitelerinde, her türlü basılı materyalde, dijital ortamlarda ve İMİB tarafından uygun görülen tüm alanlarda gösterim, temsil, işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim, yurtiçi ve yurtdışında sergileme, umuma arz, işleme, tasarımlar üzerinde her türlü ekleme veya değişiklik yapma, tasarımların örnek modelini üretme veya ürettirme haklarına herhangi bir yer ve süre sınırlaması olmaksızın sahip olduğunu ve tasarımların şartname’de belirtilen şekilde kullanılmasını sonradan men etmeyeceğini gayri kabili rücu olarak kabul ve beyan ederler. İMİB bu hakları kullanırken dilerse yarışmacının adını belirtme hakkına sahiptir. İMİB tarafından bu hakların kullanılmasında yarışmacılar tarafından telif veya her ne nam altında olursa olsun herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Tasarımların örnek modelinin/prototipinin yapılması halinde çizim, üretim vb. aşamalarda yarışmacıdan uygulamada teknik destek istenmesi halinde, yarışmacı herhangi bir bedel talep etmeksizin bu desteği sağlayacaktır. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği tasarım üzerinde değişiklik isteme/yapma hakkına sahiptir. Bunun için katılımcıya bir ödeme yapılmayacaktır. 
  • İstanbul Maden İhracatçıları Birliği yarışma sonucunun ilan edilmesinden önce herhangi bir aşamada yarışmayı iptal etme hakkına sahiptir. Bu durumda İMİB teslim edilen tasarımların tarafınca kullanılmayacağını taahhüt eder. vi. Yarışma şartnamesini imzalayan tüm katılımcılar, şartname koşullarını, yarışma şartlarını ve seçici kurul kararlarını kabul etmiş sayılacaklardır.
  • Yarışmacının kendisine ait olduğu beyan edilen tasarımını, kendi adına tescil için yasal mercilere başvuru yapmış olup olmaması veya tasarımının kendi adına tescillenmiş bulunması sorumluluğu kendisine aittir.
  • Ödüle layık görülen tasarımların daha önceden başvuru sahibi dışında başkaları adına TPE tarafından tescil edilmiş, tescil başvurusu yapılmış, korunmaya alınmış olmasına karşın bu durumun saklanması ve/veya tasarımın özgün olmadığının sonradan anlaşılması halinde ödül iptal edilecek ve yarışmacı almış olduğu ödülü iade edecektir. Bu durumdan kaynaklanabilecek her türlü sorunun hukuki yaptırımı ile süreçlerin maddi yaptırımı katılımcıya ait olacak, doğabilecek sorunlardan İMİB sorumlu olmayacaktır.
  • İMİB şartnamede değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
  • İMİB yarışma takviminde değişiklik yapabilir.
  • Yarışma katılımcıları, yarışma için yapmış oldukları tasarımlarının tamamen özgün olduğunu başka kaynak ya da kişilerden alıntı yapmadığını, proje ekibi dışında 3. kişilerin fikri ve sınaî haklarını veya diğer haklarını ihlal etmediğini, Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına özellikle yayın esas ve usullerine ve tüketici mevzuatına göre suç teşkil eden unsurlar ile hiçbir şahıs kurum ve kuruluşa hakaret içeren unsurlar bulunmadığını, 3. kişilerden talep olması durumunda bu kişilerin talep edecekleri her türlü tazminat veya sair cezai müeyyidelerin muhatabının kendisi olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder.
  • Yarışma katılımcılarının yarışma için sunduğu tasarımlar İMMİB tarafından ticari amaç olmaksızın bu tasarımların sergilenmesi ve tanıtılması maksadı ile üretilecektir. Yarışmada derece alan katılımcılar, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında, yarışmaya katıldıkları tasarımın İMMİB tarafından, ticari bir amaç güdülmeksizin üretilmesine ve sergilenmesine izin verdiklerini, bunun için yarışmada aldıkları ödül haricinde başkaca bir ücret talep etmeyeceklerini, kabul, beyan ve taahhüt ederler.
  • Katılımcılar sunmuş oldukları tasarımlara ilişkin 5846 sayılı FSEK kapsamında da sahip oldukları haklar mevcut ise, bu hakların, İMMİB’in yukarıda belirtilen kapsamda bu tasarımları sergileme amacıyla üretmesine karşı kullanılamayacağını,  kabul ve beyan ederler.

Seçici Kurul

  • Akın GÖLCÜK, Mimar / Arcent Planlama
  • Banu UÇAK, Mimar, Küratör, Editör
  • Ebru ADEMOĞLU, Mimar / 3E Mimarlık
  • Öğr. Gör. Dr. Layıka Ney Ece ARIBURUN KIRCA, Akademisyen / İstanbul Teknik Üniversitesi
  • Ece YALIM, İç Mimar, Endüstriyel Tasarımcı Kurucu/Artful | Ece Yalım Design Studio
  • Emre BEKİŞOĞLU, Mimar / Martura Stones
  • Enis ÖNCÜOĞLU, Mimar / Öncüoğlu Mimarlık
  • Mehmet ÖZMEN, Jeoloji Yüksek Mühendisi / Taş Dekor
  • Prof. Dr. Murat YURDAKUL, Akademisyen / Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
  • Özlem YALIM, Endüstriyel Tasarımcı Stratejik Marka Direktörü / Tepta Aydınlatma
  • Şaban TOPÇU, Maden Mühendisi Kurucu / Zirve Kaya
  • Yasemin ŞENER, Mimar, Editör / Prchitect
  • Yeşim HATIRLI, Mimar Kurucu Ortak / Hatırlı Mimarlık

Yarışma Raportörü

Devrim Taşkıran

E-mail: basvuru@dogaltastasarimyarismasi.com

Tel: 0212 454 0212

Adres: Merkez Mahallesi Sanayi Caddesi No:3 Dış Ticaret Kompleksi A-Blok Yenibosna /

Bahçelievler 34197 İstanbul / Türkiye (A Blok 6. Kat, Maden Şubesi)

Yarışma İletişim

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği

Adres: Yenibosna Merkez Mah.Sanayi Cad. No:3 Dış Ticaret Kompleksi A-Blok 6.Kat P.K. 34197
Bahçelievler
İSTANBUL / TÜRKİYE

Telefon: 0212 454 00 62 / 0212 454 02 12 

basvuru@dogaltastasarimyarismasi.com

İMİB Doğal Taş Tasarım Yarışması Ödülleri

Profesyonel Kategori
Birincilik Ödülü: 125.000
İkincilik Ödülü: 75.000
Üçüncülük Ödülü: 50.000

Öğrenci Kategorisi
Birincilik Ödülü: 75.000
İkincilik Ödülü: 50.000
Üçüncülük Ödülü: 35.000

Açıklamalar:

  • Yarışma kazananlarına para ödülleri, derecelerin kamuoyuna açıklanması ve takip eden itiraz süresi sonunda tüm itirazlar değerlendirilip sonuçlandırıldıktan sonra ödenecektir.
  • Tasarım yarışmasına başvuru yapan tüm isteklilerin tasarımları jüri tarafından değerlendirilerek kazananlar belirlenecek ve ödül alan projeler ilan edilecektir. 
  • Ödül alan yarışmacıların tasarımları yarışma web sitesinde (http://www.dogaltastasarimyarismasi.com/) ilan edilecektir.
  • İlan tarihinden itibaren, 3. kişiler için 15 günlük itiraz süresi bulunmaktadır. İlgilinin tasarımına 3. kişilerce itirazda bulunulmuş olması halinde, ilgili kategorinin jüri üyelerince itiraz değerlendirilip istekli tasarımcıdan savunma talep edilecektir. Jürinin, itirazı haklı bulması halinde isteklinin diskalifiye edilmesine karar verilir. Böyle bir durumda diskalifiye edilen isteklinin projesi de web sitesinden kaldırılıp bütün ödüllerden muaf tutulacaktır.
  • Jüri üyeleri projeleri derecelendirmeme hakkını saklı tutar. İnisiyatif kullanarak ödül sayısını değiştirme, ödülün para değerini bölme ve derece ödülünü /ödüllerini iptal etme hakkına sahiptir.
  • Ekip katılımı durumunda para ödülü grup üyeleri arasında eşit bölünecektir.
  • Birebir aynı ekip üyelerinden oluşan gruplar iki ödül aldığında aldıkları en yüksek miktardaki ödül kendilerine verilecektir.
  • Birden fazla ödül kazanan bireysel başvurularda kazanılan en yüksek miktardaki ödül geçerli olacaktır.
  • 18 Ağustos 2022 tarihli ve 31927 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar hükümleri çerçevesinde yarışmamıza ayrılacak kontenjana istinaden katılımcı veya katılımcılar en fazla bir yıl süre ile uluslararası düzeyde kabul görmüş yurt dışındaki eğitim merkezlerinde eğitime gönderilebilecek olup, eğitim giderleri ve bu döneme ilişkin yaşam giderleri söz konusu Karar ve bu Karar’a istinaden yayınlanacak Tebliğ, Genelge ve Yönetmelik ve yürürlükte olan veya yürürlüğe girecek olan ilgili mevzuatta yer alan şartlarla DFİF (Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu) kaynaklarından karşılanacaktır. Söz konusu eğitim desteğinden yararlanacak kişi sayısı, destekten yararlanma şartları 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar hükümlerine tabi olup, bu desteğe yönelik değerlendirme T.C Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Anılan seçim işlemine yönelik nihai kararı verecek merci T.C. Ticaret Bakanlığı’dır. Söz konusu destek, yarışmamızın T.C Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmesi sonucu Bakanlık onayına istinaden sağlanacaktır. Bu konuda İMİB sorumlu tutulamaz.  
  • https://ticaret.gov.tr/destekler/ihracat-destekleri/5973-sayili-ihracat-desteklerihakkinda-karara-iliskin-genelgeler/tasarim-organizasyonu-destegi
  • T.C Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan yurtdışı yaşam ve eğitim gideri desteği başvurularında birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülünü almaya hak kazanan tasarımcıların başvuruları değerlendirmeye alınmaktadır. Yurtdışı yaşam ve eğitim gideri desteğinin verilme şartları yönünden yapılacak değerlendirme T.C. Ticaret Bakanlığı’nın görüş ve takdirlerinde olup, İMİB bu hususlarda karar mercii değildir. İlgili Karar, hüküm ile uygulama usul ve esaslarında T.C. Ticaret Bakanlığı değişiklik yapma hakkına sahip olup oluşabilecek hak kayıplarından İMİB’in herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Tasarımcı bu şartname ile birlikte anılan hususları peşinen kabul etmiş olur.
  • Seçilecek katılımcıların uluslararası düzeyde kabul görmüş ve T.C Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanmış (https://ticaret.gov.tr/data/6334202113b8769ec0647ede/5973M_Tasarim_Organizasyo n_EK4.docx) yurt dışındaki eğitim merkezlerinin gerektirdiği öğrenci kabul koşullarını sağlaması gerekmektedir. 
  • Yurtdışı eğitim bursundan faydalanmak isteyen katılımcıların niyetlerini belirten bir yazı ile ödül töreni bitiminden en geç 1 (bir) ay içerisinde Genel Sekreterliğimize başvurmaları gerekmektedir. Bütün burs başvuruları ilgili mevzuat kapsamında talep edilen belgelerle birlikte yarışmanın gerçekleştiği yılı takip eden 2 (iki) takvim yılı içerisinde olmak kaydıyla her yıl Nisan ayında T.C. Ticaret Bakanlığı’na iletilmektedir.
  • Ekiplerin yurt dışı eğitim desteğinden faydalanmak istemesi durumunda her bir üyenin gerekli belgeler ile Birliğimize başvurması gerekmektedir. Bu durumda ekip üyelerinin kendi aralarında anlaşarak yurt dışı eğitim desteğinden faydalanmak isteyen ismi Birliğimize bildirmeleri talep edilecektir, aksi takdirde anlaşmaya varılamaması durumunda ise oluşturulacak olan kurul ile kura yöntemiyle yurt dışı eğitim bursunu almak üzere Ticaret Bakanlığına ismi gönderilecek kişi belirlenecektir.
  • Herhangi bir nedenle yarışmanın Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmemesi veya Ticaret Bakanlığı tarafından onay verilmemesi veya Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmede yarışmacı başvurusunun herhangi bir nedenle kabul edilmemesi halinde, yarışmacıların İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nden her ne nam ve ad altında olursa olsun herhangi bir talebi olmayacağı hususu bu şartnameyi imzalayan yarışmacılar tarafından kabul ve taahhüt edilmiştir.
  • İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği çatısı altında bulunan (İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Elektrik Ve Elektronik İhracatçıları Birliği, İstanbul Kimyevi Maddeler Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Mücevher İhracatçıları Birliği, Çelik İhracatçıları Birliği, İstanbul Demir Ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği) İhracatçı Birlikleri tarafından aynı takvim yılı içerisinde düzenlenen tasarım yarışmalarına katılım gösteren ve birden fazla İhracatçı Birliği’nden ödül kazanan yarışmacılara kazandıkları ödüller yönünden yalnızca en yüksek bedelli ödül verilir. Yarışmacı, belirtilen hususu kabul ettiğini, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği çatısı altında bulunan İhracatçı Birlikleri tarafından aynı takvim yılı içerisinde düzenlenen birden fazla tasarım yarışmasına iştirak edip, birden fazla yarışmada ödüle hak kazanması halinde en yüksek bedelli ödülü kabul edeceğini, diğer kazandığı ödüllerden feragat edeceğini, bu ödüller yönünden herhangi bir hak iddiasında bulunmayacağını gayri kabili rücu olarak kabul, beyan ve taahhüt eder.
  • 18 Ağustos 2022 tarihli ve 31927 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar ile mülga 2008/2 sayılı Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ’e ilişkin iş bu tasarım yarışmasına uygulanacak hükümler T.C. Ticaret Bakanlığı Tarafından belirlenir. Yarışma koşullarında ve iş bu şartnamede değişiklik yapma hak ve yetkisi T.C. Ticaret Bakanlığı’nda olup, yarışmacı şartnamenin yayınlandığı tarihten sonra ortaya çıkabilecek mevzuat değişikliklerini kabul ettiğini, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak düzenlemelere uygun davranacağını, bu düzenlemeler ve mevzuat değişiklikleri kapsamında belirlenecek koşullara aynen riayet edeceğini ve yurtdışı eğitim ile yaşam gideri desteği ödeme koşullarına ilişkin herhangi bir itirazda bulunmayacağını gayri kabili rücu olarak kabul, beyan ve taahhüt eder.

Not: Önceki senelerde bireysel ya da ekip üyesi olarak birincilik ödülü alan yarışmacılardan 2023 yılındaki yarışma başvurusunda bireysel ya da ekip üyesi olarak yarışmaya katılamazlar. Aksi durumun vukuunda, başvurular geçersiz sayılacaktır. 

Ödüllerin Açıklanması ve Sergilenmesi                         

Değerlendirme sonucunda ödül kazanan yarışmacıların isimleri 2024 yılının Şubat ayında düzenlenmesi planlanan ödül töreninde açıklanacak ve ödül alan yarışmacıların tasarımları web sitesinde (http://www.dogaltastasarimyarismasi.com/) yayınlanacaktır. 

Yarışma kazananlarının duyurulacağı platformun değişmesi halinde iş bu husus yarışma katılımcılarına ayrıca e-posta yoluyla bildirilecektir. Katılımcılar, başvuru sırasında İMİB’e bildirdikleri e-posta adreslerine gönderilen e-postaların kendilerine ulaşmadığı iddiasında bulunamaz.

Tasarımlar İMİB tarafından uygun görülen yurtiçi veya yurtdışında çeşitli fuar ve etkinliklerde sergilenebilir. Tüm yarışmacılar tasarımlarının sergilenmesini peşinen kabul etmiş sayılır.

Yarışma Takvimi

Son Başvuru Tarihi: 1 ARALIK 2023, Saat 16.00

Jüri Değerlendirme Toplantısı: 11-15 ARALIK 2023

Sonuçların Açıklanma Tarihi: 15-16 ARALIK 2023

Ödül Töreni: ŞUBAT 2024

* Jüri değerlendirme toplantısı öncesinde gelen başvuru sayısına bağlı olarak seçici kurul ile ön eleme yapılabilir. Takvimde bir değişiklik olması halinde güncel takvim web sitesinde yayınlanacak ve başvuru yapan adaylara bildirilecektir.

İMİB Doğal Taş Tasarım Yarışması Detaylı Bilgi ve Başvuru için: https://www.dogaltastasarimyarismasi.com/

Yarışma Duyuruları Platformu ile yarışmayı düzenleyen kuruluş bilgileri arasında farklılık olması durumunda yarışmayı düzenleyen kuruluşun verdiği bilgiler esas alınmalıdır.

Yarışmalardan İlk Siz Haberdar Olun!

Haber bültenimize abone olun ve diğer 2.165 aboneye katılın. Fırsatları gözden kaçırmayın!
Cinsiyet
Yorum Yap