İstanbul Boğazı’nda Dalyanların Yeniden Hayali Öğrenci Fikir Yarışması 2022

İstinye Üniversitesi Mimarlık Bölümü tarafından, dalyanların topografik, strüktürel, kentsel, sosyal, ekonomik ve ekolojik rolünü güncel bağlam ve kriterlerle yeniden düşünmek amacıyla İstanbul Boğazı’nda Dalyanların Yeniden Hayali Öğrenci Fikir Yarışması 2022 düzenleniyor. Ödüllü mimari tasarım yarışması başvuruları devam ediyor.

İstanbul Boğazı’nda Dalyanların Yeniden Hayali Öğrenci Fikir Yarışması 2022

Düzenleyen:İstinye Üniversitesi Mimarlık Bölümü.
Kategori:Tasarım Yarışması, Mimari Yarışmalar, Öğrenci Yarışmaları
Kapsadığı Şehir:Tüm Türkiye
Kimler Başvurabilir:Türkiye’de öğrenim gören mimarlık öğrencilerinin bireysel veya ekip halinde katılımına açıktır.
Son Başvuru Tarihi:4 TEMMUZ 2022 Saat: 19.00
Sonuç Açıklanma Tarihi:31 TEMMUZ 2022
Ödüller:Birincilik Ödülü: 3.000 ₺
İkincilik Ödülü: 2.000 ₺
Üçüncülük Ödülü: 1.500 ₺
Mansiyon Ödülü: 1.000 ₺ (2 Adet)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Yarışma Teması

‘Dalyan’

‘Dalyanı’, Piri Reis Kitab-ı Bahriye’de “Ol sığlaruŋ aralarına kalemler çitüb balık dalyanları kurmışlardur, bī-kıyās balıklu yerdür” diye anlatıyor. 20. yüzyılın son çeyreğine kadar İstanbul Boğazı’nın deniz-kıyı topografyası dalyanlarla işaretlenmişti. Marmara ve Boğaziçi kıyılarında Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde 300, Karakin Deveciyan’ın Türkiye’de Balık ve Balıkçılık kitabında 38 ve Reşat Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi’nde 45 farklı noktada dalyan olduğu yazıyor. İstanbul dalyanları, strüktür ve ağ sistemi ile hafif, geçici yapılar olmalarının yanı sıra üretim ve barınmanın iç içe geçtiği, kent ve deniz arasında fiziksel, sosyal ve ekonomik bir yaşam pratiği oluşturuyorlardı.

Karekin Deveciyan 1915 tarihli Türkiye’de Balık ve Balıkçılık kitabında dalyanların yapısını açıklıyor.

Türkiye sularında kullanılan sabit ağların en önemlileri, tarihi çok eskilere kadar uzanan dalyanlardır. Dalyanların bütün Doğu’da , balık avcılığında önemli bir yeri vardır. Kıyıdan birkaç yüz kulaç uzakta veya ırmakların ağlarında yahut da göllerin savaklarında dalyanlar kurulur. Dalyanlar; birçok kazık, halat ve demir çapa kullanılarak düzenlenmiş çok çeşitli ağlardan veya ağ gibi düzenlenmiş çitlerden oluşur. […]

Boğaz kıyılarında artık görmediğimiz bu yapıları, endüstriyel balıkçılık ve çevre kirliliği dolayısıyla Boğaz ekosistemini ve balıkçılığını yeniden düşündüğümüz bu dönemde bir öğrenci fikir yarışması ile tekrar düşünmeye açıyoruz.

Yarışma Konusu

“İstanbul Boğazı’nda Dalyanların Yeniden Hayali” Fikir Yarışması ile dalyanların topografik, strüktürel, kentsel, sosyal, ekonomik ve ekolojik rolünü güncel bağlam ve kriterlerle yeniden düşünmek amaçlanıyor.

“Kara-Deniz Arasında Yaşam ve Üretim” teması ile İstanbul Boğazı’nda dalyanlara ait üretim pratikleri ile birlikte güncel kıyı sorunlarını tartışmayı hedefleyen; sürdürülebilirlik, hafiflik, erişilebilirlik gibi kritik duyarlılıklara sahip; kent- kıyı ilişkisini sosyal ve ekolojik bir praksis olarak ele alan önerilerin geliştirilmesi bekleniyor. Geliştirilen önerilerin kıyı ile mimari ilişkiler kurması öngörülmektedir

Projeler, dalyanların hem ağ strüktürlerini hem de deniz üzeri gözlem, hareket, barınma strüktürlerini tasarlamak üzerine kurgulanacaktır. Dalyanların mevsimselliği göz önünde bulundurularak, bu strüktürler geçici düşünülebilir. Strüktürlerin fiziksel ve dijital modellerle ifadesi teşvik edilmektedir. Maket çalışmaları ve fotoğraflarına yarışma paftalarında yer verilebilir.

Yarışmacılar kendi programlarını önermekte serbest olmakla birlikte, programın ortak veya özelleşmiş balıkçılık araçlarını (ağ kurulması, toplanması, onarılması; balıkların gözlemi, yakalanması, taşınması vb.) ve geçici barınma mekanları kapsaması öngörülmektedir.

Karekin Deveciyan’ın balık avlanma yerleri haritasından referans ile dalyan yapımına uygun 4 proje alanı belirlenmiş ve ekteki haritada gösterilmiştir (A- Büyükdere-Kireçburnu arası, B- Beykoz Paşabahçe arası, C- Bebek- Arnavutköy arası, D- Çengelköy). Projeler, bu alanlarından biri içerisinde, kara-deniz ilişkisi gözetilerek kurgulanabilir.

Katılım Koşulları ve Teslim

  • Yarışma, Türkiye’de öğrenim gören mimarlık öğrencilerinin bireysel veya ekip halinde katılımına açık fikir yarışmasıdır. Katılım ücreti bulunmamaktadır.
  • Projeler dikey olarak tasarlanmış iki(2) adet A3 formatlı pafta olarak teslim edilmelidir. Katılımcıların belirledikleri 5 basamaklı rumuz, her paftanın sağ üst köşesinde oluşturulacak 1x3cm’lik alana yerleştirilmelidir.
  • Paftalar, ‘Öğrenci Belgesi’ ve ‘Katılım Formu’ ile birlikte son teslim tarihine kadar mimarlik@istinye.edu.tr adresine (.pdf) formatında dijital olarak iletilmelidir. Pafta boyutları 10 MB’tan az olmalıdır. (Süre sınırlı dosya aktarım linkleri veya bulut tabanlı dosya paylaşımı kabul edilmemektedir.)
  • ‘Katılım Belgesi’ ve ‘Öğrenci Belgesi’ dışında herhangi bir belgede yarışmacıların kimliğini belirten bir isim ya da işaret bulunmamalıdır.

Jüri

  • Semra Aydınlı, Prof. Dr.
  • Zehra Tonbul, Dr. Öğretim Üyesi, İstinye Üniversitesi
  • Kerem Piker, Kerem Piker Mimarlık
  • Pınar Gökbayrak, PAB Mimarlık
  • Sarper Takkeci, Öğr. Gör., İstinye Üniversitesi, Raportör
  • İmge Yılmaz, Ar. Gör., İstinye Üniversitesi, Raportör

İstanbul Boğazı’nda Dalyanların Yeniden Hayali Öğrenci Fikir Yarışması 2022 Ödülleri

Birincilik Ödülü: 3.000 ₺
İkincilik Ödülü: 2.000 ₺
Üçüncülük Ödülü: 1.500 ₺
Mansiyon Ödülü: 1.000 ₺ (2 Adet)

Yarışma Takvimi

Son Başvuru Tarihi: 4 TEMMUZ 2022 Saat: 19.00

Yarışma Sonuçlarının Açıklanması: 31 TEMMUZ 2022

İstanbul Boğazı’nda Dalyanların Yeniden Hayali Öğrenci Fikir Yarışması 2022 Detaylı Bilgi ve Başvuru için: https://gstm.istinye.edu.tr/tr/haberler/ogrenci-fikir-yarismasi-istanbul-bogazinda-dalyanlarin-yeniden-hayali

Yarışma Duyuruları Platformu ile yarışmayı düzenleyen kuruluş bilgileri arasında farklılık olması durumunda yarışmayı düzenleyen kuruluşun verdiği bilgiler esas alınmalıdır.

Yarışmalardan İlk Siz Haberdar Olun!

Haber bültenimize abone olun ve diğer 2.264 aboneye katılın. Fırsatları gözden kaçırmayın!
Cinsiyet
Yorum Yap