Ulusal Sanal Gerçeklik Proje Yarışması
İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Türkiye Bilişim Derneği (TBD) iş birliğinde gençleri VR teknolojilerini kullanarak yenilikçi ürün ve hizmetler geliştirmeye teşvik etmek ve gençlerin girişimcilik becerilerine katkı sunmak amaçlarıyla Ulusal Sanal Gerçeklik Proje Yarışması düzenleniyor. Ödüllü proje yarışması başvuruları devam ediyor.
Yarışmanın Konusu ve Amacı
Küresel ölçekte nitelikli insan kaynaklarının yetiştirilmesine katkı sağlamak için gençlerin Sanal Gerçeklik (VR) teknolojileri ilearaştırma ve geliştirme yapmalarıdır. VR Proje yarışmasıilegençlerindenizcilik, bilişim, elektrik-elektronik, sağlık, enerji, savunma, inşaat, coğrafi bilgi sistemleri, tarım, cihaz kurulumu, tamir, dekor, turizm, alışveriş, lojistik, pazarlama, sanat, müzeler, oyun, sinema, emlak vs. alanlarında katma değeri yüksek ürünler geliştirmeleri amaçlanmaktadır. Yarışma ile gençlerin VR teknolojilerinde katma değeri yüksek ürünler geliştirmelerine ve bu kültürünün yaygınlaştırılmasına katkı sağlanacaktır.
Yarışma; bu alana ilişkin bilgi birikimini zenginleştirme, teknoloji farkındalığını artırma, eğitim ve yaygınlaştırma faaliyetlerini gerçekleştirme görevini üstlenme amacını taşıyor. Yarışmanın öne çıkan vurguları ise; girişimcilik, yeni teknolojiler ve üretken uygulamalar olacaktır.
Yarışmanın Türü ve Şekli
- Öğrencilerin ücretsiz katılabileceği serbest, açık, şartlı ve 2 aşamalı olarak düzenlenmiş Sanal Gerçeklik Proje yarışmasıdır.
- Yarışmacılar yapacakları başvuru ile ön elemeye tabi tutulacaktır.
- Nihai yarışmada yarışmacılar, hazırladıkları projeleri belirtilen tarihte video olarak ve daha sonra da çevrim içi katılacakları salon ortamında uzaktan sunacaklardır.
Yarışmaya Katılım Şartları
- Yarışmaya katılım ücretsiz olup her okuldan sınırsız sayıda öğrenci/takım katılabilir.
- Öğrenci/takım en az bir öğretmen onayını almalıdır.
- Yarışmamız çevrimiçi yapılacağından Engelli öğrencilerimizin katılımı için avantaj sağlayacaktır.
- Başvurular İTÜ MTAL okul web sitesi http://itumtal.meb.k12.tr/ ‘de ilan edilen çevrim içi form üzerinden yapılacaktır.
- Daha önce başka bir yarışmada derece alıp ödüllendirilmiş bir proje, bu yarışma kapsamında değerlendirmeye alınmaz. Okullar yazılı bir belge ile bunu beyan etmek zorundadır.
- Siyasî amaçlara hizmet eden, genel ahlak kurallarına uymayan, hakaret ve reklam unsuru içeren eserler yarışma dışı kalacaktır.
Yarışmanın Uygulaması
- Başvuru formunda belirtilen, projelerin özet bilgilerine göre ön eleme gerçekleştirilecek ve nihai projeler ilan edilecektir.
- Nihai yarışmacılar, “Sanal Gerçeklik” teknolojisiyle hazırlanmış projelerinin tanıtım ve uygulama videolarını MP4 formatında hazırlayıp videonun linkini aşağıda belirtilen tarihte hakem heyetiyle paylaşacaktır.
- Videolar azami 15 dakika olup, yarışmacılar projenin hazırlanma aşamalarını detaylarıyla bu videoda anlatıp APK dosyasının telefon veya VR gözlük üzerindeki çalışmasını göstereceklerdir.
- Nihai yarışma, İTÜ MTAL tarafından hazırlanan sanal ortamda öğrenciler, proje danışman öğretmenleri ve hakem heyeti ile bir araya gelerek kamera karşısında yapılacaktır.
Yarışmacılardan İstenenler
- Yarışmanın konusuyla farklı kanallardan ilişkilendirilebilecek fikir projeleri ve geliştirilecek önerilerin, görsel ve yazılı olarak başvuru esnasında sunulması beklenmektedir. Başvuru belgelerine göre ön elemeyi geçen öğrenciler nihai yarışma için davet edileceklerdir.
- Öğrenciler, Sanal Gerçeklik teknolojilerini kullanarak serbest olarak herhangi bir uygulama hazırlayabilir.
- Geliştirilen senaryo, fikir projesi kapsamında katılımcının seçeceği şekilde, yazılı ve görsel olarak net bir biçimde video formatında da hazırlanmalıdır.
- Uygulamalar kesinlikle akıllı telefonlarda çalışan VR uygulamaları ya da VR Gözlük Tabanlı uygulamalar olmalıdır.
- Hazırlanacak APK dosyası herhangi bir program veya platformda hazırlanabilir. Kullanılacak program veya görseler/sesler/logolarda telif yasası kurallarına uyma sorumluluğu proje başvurusunu yapan öğrenci/öğrencilere ve proje danışmanı öğretmene aittir.
- Öğrencilerin VR gözlük veya akıllı telefon, kameralı bir bilgisayar ve internet ihtiyacını kendisi, danışman öğretmeni veya kendi okulu tarafından sağlanacaktır.
Yarışmacıların Uymakla Yükümlü Oldukları Esaslar
Yarışmacıların uymakla yükümlü olduğu esaslar aşağıdaki gibidir.
- Yarışmaya katılacak kişinin öğrenci belgesi okul idaresi tarafından düzenlenmelidir.
- Her öğrenci, yarışmaya sadece bir uygulama ile katılabilir.
- Her öğrenci, bir danışman öğretmen belirterek bireysel olarak katılım sağlayabilir. Bir öğretmen birden fazla projeye danışmanlık yapabilir.
- Ön eleme için yarışmaya katılacak tüm fikir ve proje bilgileri, şartnamede belirtilen gün ve saatini geçirmeyecek şekilde teslim edilmelidir.
- Her fikir projesi için web sitemiz http://itumtal.meb.k12.tr/ deki “Katılımcı Başvuru Formu” doldurulmalı ve istenilen belgeler yüklenmelidir.
- Sonuçlar açıklandıktan sonra 3 iş günü içerisinde aynı komisyon tarafından itirazlar değerlendirilecektir.
Değerlendirme Kriterleri
- Her soru için en fazla 10 puan verilebilir. Toplam puan 100 üzerinden değerlendirilecektir.
- Değerlendirmeler, öğrenciler tarafından hazırlanan videolar baz alınarak yapılacaktır.
- Jüriye gönderilen proje tanıtım videosu projeyi tam olarak anlatıyor mu?
- Uygulama, APK dosyası formatında cep telefonunda veya VR gözlükte çalışır halde mi?
- Hazırlanan uygulamanın eğitim alanıyla ilişkisi var mı?
- Uygulama görsel olarak etkileyici mi?
- Uygulamada sahneden sahneye geçişler, butonlar, menüler,3D objeler, ses efektleri kullanılmış mı?
- VR projesi diğer uygulamalarla ilişkilendirilmiş mi? Örneğin: Yapay zeka, nesnelerin interneti, elektronik cihazlar, veri madenciliği
- Bir probleme çözüm olarak kullanılabilir mi?
- Uygulama kalabalık guruplara hitap ediyor mu? (okul öncesi öğrencilere, sağlık personellerine, çiftçilere gibi)
- Özgün bir uygulama mı, benzerleri var mı?
- Öğrencinin VR konusuna hakimiyeti hangi düzeyde?
Jüri Üyeleri
- Prof. Dr. Şule Itır SATOĞLU, İTÜ Rektör Yardımcısı
- Serkan GÜR, Müdür Yardımcısı, İstanbul MEB
- Dr. Öğr. Üyesi, Gökhan İNCE, İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi
- Hakan ERKAN, Öğretmen, Samandıra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
- Rahmi AKTEPE, Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanı
- Deniz İlkay TİRYAKİOĞLU. Türkiye Bilişim Derneği, İstanbul Şube Başkanı
Yayın ve Telif Hakkı
- Katılımcılar, dereceye giren ya da “yayınlanmaya değer bulunan” projelerin MEB ve İTÜ MTAL tarafından kullanılmasını (sergileme, yayınlarında-basılı evraklarında, tanıtım amaçlı dokümanlarında ve diğer platformlarda (takvim, ajanda, posta kartı, katalog, web sayfası, elektronik iletişim ve kayıt ortamları vb.) serbestçe kullanabilme hakkına sahiptir.
- Kullanılan eserler için eser sahibi sonradan verdiği izni kesinlikle geri almayacağını ve eserlerinin yukarıdaki şekilde kullanılmasını men etmeyeceğini veya bu izin / muvafakatname için herhangi bir telif hakkı veya maddi-manevi talepte bulunmayacağını gayri kabili rücu kabul, beyan ve taahhüt eder. İTÜ MTAL eserler için katılımcının yukarıda verdiği izin / muvafakatname karşılığında ayrıca telif hakkı bedeli ödemeyecektir. Eserlerin kullanım hakkı eser sahibi ile İTÜ MTAL’de olacaktır.
- Ödül alanların, ödülleri elden/adreslerine/bildirdikleri banka hesabına gönderilecektir.
- Yarışmaya eser gönderen yarışmacılar belirtilen tüm hususları kabul etmiş sayılacaklardır. Bu şartname yarışmacının yarışma eserlerini göndermesiyle yürürlüğe girer. Katılımla birlikte katılımcılar bu şartname hükümlerini okumuş ve kabul etmiş sayılır.
- Yarışmacıların bu şartname hükümlerine sonradan itiraz hakkı yoktur.
Yarışma İletişim
İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yıldız Mah. Çırağan Cad. No:34, 34349, Beşiktaş / İstanbul, E-Posta: itumtal@itu.edu.tr Tel: 0212 261 24 20, Web sitesi: http://itumtal.meb.k12.tr/
Ulusal Sanal Gerçeklik Proje Yarışması Ödülleri
Birincilik Ödülü: 2.500 ₺
İkincilik Ödülü: 1.500 ₺
Üçüncülük Ödülü: 1.000 ₺
Mansiyon Ödülü: 500 ₺
Yarışmaya başvuru yapan her öğrenci ve öğretmene 250 TL değerinde “Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik” çevrimiçi videolu eğitim seti hediyesi.
Yarışma Takvimi
Son Başvuru Tarihi: 30 NİSAN 2021
Ön Eleme Sonuçları: 14 MAYIS 2021
Nihai Projelerin MP4 Videoların Hakemler İle Paylaşılması: 21 MAYIS 2021
Nihai Yarışma ve Ödül Töreni Tarihi: 28 MAYIS 2021
Ulusal Sanal Gerçeklik Proje Yarışması Detaylı Bilgi ve Başvuru için: https://itumtal.meb.k12.tr/icerikler/ulusal-sanal-gerceklik-proje-yarismasi-2021_11232396.html
Yarışma Duyuruları Platformu ile yarışmayı düzenleyen kuruluş bilgileri arasında farklılık olması durumunda yarışmayı düzenleyen kuruluşun verdiği bilgiler esas alınmalıdır.