Arbella Uluslararası Fotoğraf Yarışması 2025

Durum Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından insan-doğa etkileşimini ve mutfakların kültürel dokusunu anlatan güçlü görsel hikâyeler oluşturmak amacıyla Arbella Uluslararası Fotoğraf Yarışması 2025 düzenleniyor. Ödüllü fotoğraf yarışması başvuruları devam ediyor.

Arbella Uluslararası Fotoğraf Yarışması 2025

Düzenleyen:Durum Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Kategori:Fotoğraf Yarışması, Kültür – Sanat Yarışması
Kapsadığı Şehir:Tüm Türkiye ve Yurtdışı
Kimler Başvurabilir:İlgilenen herkes.
Son Başvuru Tarihi:03 AĞUSTOS 2025 TSI 23:00
Sonuç Açıklanma Tarihi:18 AĞUSTOS 2023
Ödüller:FIAP: FIAP Altın Madalya + 600 $
TFSF: TFSF Altın Madalya + 600 $
GPU: GPU Altın Madalya + 600 $
FIAP: FIAP Gümüş Madalya + 400 $
TFSF: TFSF Gümüş Madalya + 400 $
GPU: GPU Gümüş Madalya + 400 $
FIAP: FIAP Bronz Madalya + 200 $
TFSF: TFSF Bronz Madalya + 200 $
GPU: GPU Bronz Madalya + 200 $
Arbella Özel Ödülü: Plaket + 500 $ (Her kategoriden 1 fotoğraf Arbella temsilcisi tarafından seçilecek)
FIAP Mansiyon (Her kategori için 6 adet)
GPU Mansiyon(Her kategori için 6 adet)
TFSF Mansiyon (Her kategori için 6 adet)
 FIAP en iyi fotoğrafçı ödülü: Toplamda en fazla kabul + ödül alan fotoğrafçıya verilecektir

- Advertisement -

Yarışmanın Amacı

Arbella Makarna olarak kurumsal kimliğimizi, sosyal sorumluluk ve sanatsal projelerimizi güçlendirme hedefiyle çıktığımız yolculukta, Türk fotoğrafçılarıyla dünya fotoğrafçılarını bir araya getirecek platform oluşturmak için çalışıyoruz.

Bu yıl on beşincisi düzenlenen Arbella Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nın ana kategorisi “Doğa ve İnsan” olarak belirlendi.

İnsanın doğayla olan ilişkisi, varoluşundan bu yana sürekli bir etkileşim içinde şekillenmiştir. Bazen doğanın sunduğu güzellikler ve armağanlarla iç içe huzurlu bir uyum sağlayan insan, bazen de onun gücü karşısında verdiği mücadele ile kendini gösterir. “Doğa ve İnsan” teması, bu kadim ilişkiyi keşfetmeye davet ediyor. Bir ormanda yürüyen bir insanın dinginliği, bir tarlada çalışan ellerin emeği, kent yaşamında doğayla kurulmaya çalışan ince bağlar ve doğa sayesinde insanların kendi sınırların test etme istekleri gibi geniş bir perspektife sahip olan bu konu, katılımcılara hem görsel hem de anlatısal açıdan güçlü hikâyeler yaratma fırsatı sunuyor. Doğanın insan üzerindeki izleri ve insanın doğa üzerindeki etkisi, bu yarışmada fotoğraf sanatının gücüyle buluşacak.

İkinci kategorimiz ‘’Mutfaktan Kareler”. Mutfak, sadece yemek yapılan bir alan değil, kültürlerin, geleneklerin ve anıların yoğrulduğu özel bir mekândır. Dünyanın farklı bölgelerinde, her mutfak kendine özgü bir kimlik taşır; bazen bir taş fırının sıcaklığı, bazen renkli baharatlarla dolu raflar, bazen de ev sakinlerinin elleriyle yoğurduğu hamurun hikâyesi… “Mutfaktan Kareler” teması, mutfakların atmosferini, detaylarını ve bu alanlarda yaşanan anları fotoğrafın gücüyle keşfetmeye davet ediyor. Geleneksel mutfak tarzlarından modern mutfak tasarımlarına, geleneksel pişirme yöntemlerinden mutfakta geçen samimi anlara kadar geniş bir perspektife sahip bu kategori, mutfakların eşsiz dünyasını ve onların anlatacak hikâyelerini gözler önüne sermeyi amaçlıyor.

Yarışma Kategorileri

Yarışma dijital olarak üç kategoride yapılacaktır.

  • Doğa ve insan (color ve/veya b&w)
  • Mutfaktan kareler (color ve/veya b&w)
  • Serbest (color ve/veya b&w)

Arbella Uluslararası Fotoğraf Yarışması 2025 Başvuru Koşulları

  • Bu yarışmada yapay zekâ ile oluşturulan fotoğraflara izin verilmez!
  • Gönderilen eserlerin, telif hakkını elinde bulunduran kişi tarafından tüm bölümlerinin fotoğraflanması gerektiği hatırlatılır. Bu kurala uymayanlar FIAP ve TFSF tarafından ömür boyu cezalandırılacaktır!
  • Her bir katılımcı her kategoriye en fazla 4 (dört) eser ile katılabilir. Her eser tek tek değerlendirilir. Aynı fotoğrafın Renkli ve/veya Siyah-Beyaz versiyonları gönderilemez.
  • Yarışma; Seçici Kurul üyeleri, Salon Başkanı ile birinci dereceden yakınları dışında, dünyadaki amatör ve profesyonel tüm fotoğrafçıların katılımına açıktır.
  • Her katılımcı aynı kategori içinde birden fazla ödül alamaz.
  • Katılımcılar, kişisel verilerin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uygun olarak işlenmesine ve aktarılmasına yönelik her türlü idari ve teknik tedbiri almakla yükümlüdür. Bu kapsamda gerçek kişiye ait fotoğrafların işlenmesi durumunda kişilerin Kanun kapsamında bilgilendirilmesi ve açık rızasının alınması gereken durumlarda açık rızalarının alınması gerekmektedir. Yarışmaya gönderilen fotoğraflarda görülebilecek insanların fotoğrafının çekilmesine ve bir yarışmaya gönderilmesine; fotoğrafın görsel, internet ve basılı yayın organlarında yayınlanmasına izin verdikleri kabul edilir. Kanun’a uygun şekilde aktarılmayan fotoğraflar hakkında sorumluluk katılımcıya aittir.
  • Katılımcı, yarışmaya gönderdiği eserin tümüyle kendisine ait olduğunu ve tüm izinlerinin alındığını kabul, beyan ve taahhüt eder. Yarışmaya gönderdiği fotoğraf üzerinde, eser kendisine ait olmadığı halde kendisininmiş gibi göstermeye ve değerlendirme kurulunu yanıltmaya yönelik her türlü müdahale ve değişikliği yapan katılımcı kural ihlali yapmış sayılır.
  • Haklarında TFSF tarafından verilmiş kısıtlılık kararı devam eden veya FIAP kırmızı listesinde yer alan katılımcılar bu yarışmaya katılamazlar. Düzenleyici kurum; jüri değerlendirilmesinden önce TFSF kısıtlamalılar listesi ile FIAP Kırmızı Liste’de olup bu yarışmaya katılan kişileri tespit ederek eleme yoluna gidecektir.
  • Kural ihlali yapan kişilere “türkiye fotoğraf sanatı federasyonu ulusal/ uluslararası fotoğraf yarışması düzenleme ana yönergesine ek yaptırımlar ve kural ihlal uygulamaları yönergesi tfsf yg 02-d” deki yaptırımlar uygulanır. Kural ihlali tespit edilen katılımcının elde ettiği ödül, unvan ve her türlü kazanımları geri alınır. Ödül iptal edilir; yeri boş bırakılır. Durum FIAP’a bildirilir. Bu durum diğer katılımcıların sıralamasında değişiklik yapılacağı anlamı taşımaz; diğer ödül almış ve/veya alamamış katılımcılara talep hakkı doğurmaz. Ödül verilmiş ise katılımcının ödülü aykırılığın tespit edildiği tarihten 7 (yedi) iş günü içerisinde düzenleyici kuruma iade edilir.
  • TFSF ve FIAP patronajlı bir yarışmaya katılmakla yarışmacı, TFSF ve FIAP üyesi olsun veya olmasın, yarışmaya gönderdiği fotoğrafların gerek duyulduğu takdirde TFSF ve FIAP kural ve tanımlarına uygunluğunun tespit edilebileceğini önceden kabul etmiş sayılır; TFSF ve FIAP elindeki bütün imkân ve teknikleri kullanarak bu araştırmayı yapabilir. Katılımcının kendisinden istenen gerekli bilgileri sunmaması, fotoğraf makinesi ile çekilen orijinal dosyayı vermemesi veya problemin çözümüne yönelik TFSF ve FIAP ile iş birliğine girmemesi durumunda katılımcı, kural ihlali yaptığı gerekçesi ile TFSF ve FIAP tarafından yasaklanır ve adı her şekilde teşhir edilir.
  • Yarışmaya gönderilen fotoğrafların EXIF verilerinin muhtemel soruşturmaları kolaylaştırmak için bozulmamış olarak tutulması tavsiye edilmektedir. Aksi halde sistemde yaşanacak problemlerden düzenleyici kurum ve TFSF sorumlu değildir.
  • Düzenleyici kurum; ödül ve kabul alan fotoğrafların yüksek çözünürlüklü dijital dosyalarını katılımcıdan isteyebilir.
  • Düzenleyici kurum, uygun gördüğü koşullarda yarışmanın tamamının veya bir kısmının iptaline ya da ertelenmesine karar verebilir. Düzenleyici kurum, iptal ya da erteleme durumlarında uygulanacak yöntemleri ve kuralları belirleme hakkına sahiptir. Düzenleyici kurum, sorunların ve belirsizliklerin çözümünde, gerekli görülen durumlarda şartnamenin kuralları, program değişikliği, değerlendirme, ödüllendirme dahil her türlü değişikliği yapmaya, TFSF Yarışmalar Birimine Son Katılım Tarihi’nden en geç bir hafta öncesine kadar yazılı olarak bilgilendirmek ve olurunu almak koşuluyla, yetkilidir.
  • Tüm katılımcılara ödül almış ve sergilemeye değer bulunmuş eserlerin yer aldığı bir dijital albüm, sonuçların açıklanmasının ardından 6 ay boyunca https://yarisma.arbella.tv adresinden dijital olarak indirilmeye hazır tutulacaktır.
  • Yarışmamız, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF 2025/034), Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP 2025/290) ve Global Photographic Union (GPU L250067) tarafından onaylanmıştır. Bu yarışmada alınan ödül ve kabuller FIAP, GPU ve TFSF unvan başvurularında kullanılabilir.

Yayın Ve Telif (Kullanım) Hakkı

  • Yarışmada ödül (derece, özel ödül, mansiyon ve sergileme) alan ve satın alma uygulanan fotoğrafların yayın, kullanım ve sergileme hakkı eser sahipleriyle birlikte düzenleyici kuruma ait olacaktır. Eserin kullanım hakkı üçüncü bir kişi ya da kuruma satılamaz/devredilemez. Bu eserler düzenleyici kurum arşivinde saklanacaktır.
  • Katılımcı; dereceye giren, sergilenmeye hak kazanmış ve satın alınan fotoğrafların yarışma sonuçlandığı tarihten itibaren gerek 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 21’inci maddesinde tanımlanan işleme, 22’nci maddesinde tanımlanan çoğaltma, 23’üncü maddesinde tanımlanan yayma, 24’üncü maddesinde tanımlanan temsil ve 25’inci maddesinde tanımlanan işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim mali hakları, gerekse diğer ilgili mevzuat gereğince yer ve muhteva sınırı olmadan internet, görsel ve yazılı basın kanallarında düzenleyici kurum ve bünyesindeki bağlı kuruluşların tanıtılmasında ve yayınlarında isminin ve eser adının (Fotoğraf ile kolaj vb. grafik düzenlemeler yapılması durumunda ise eser sahibinin (katılımcının) ismi kullanılamamaktadır) kullanılması şartıyla çoğaltma, işleme, temsil, umuma iletim haklarının ve yayımlanma haklarının kullanımı için düzenleyici kuruma izin/muvafakat verdiğini kabul eder. Bu süre içinde eserlerin kullanım hakkı eser sahibi (katılımcı) ile birlikte düzenleyici kuruma ait olacaktır.
  • Bu şekilde kullanılan eserler için eser sahibi (katılımcı), işbu şartnamede belirtilen ödül ve sergileme tutarlarının aynı zamanda telif (kullanım) ücreti yerine geçtiğini, sonradan verdiği izni kesinlikle geri almayacağını ve eserin yukarıdaki şekilde kullanılmasını engellemeyeceğini veya bu izin/muvafakat için düzenleyici kurum ve sponsorlarından ayrıca hiçbir hak ve alacak talebinin olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını ve maddi, manevi talepte bulunmayacağını gayri kabili rücu kabul, beyan ve taahhüt eder.
  • Katılımcı, yarışma için gönderdiği / yüklediği fotoğrafların tümüyle kendisine ait olduğunu, kendisi tarafından çekildiğini ve tüm izinlerinin alındığını kabul, beyan ve taahhüt eder. Başkasına ait görüntülerin, olduğu gibi veya kısmen kullanılması durumunda ortaya çıkabilecek telif hakkı ihlallerinin tüm hukuki sorumluluğu katılımcıya aittir.
  • Eser Sahibi (katılımcı), eserin kendi özgün eseri olduğunu, üçüncü şahısların bu eser üzerinde herhangi bir hakları bulunmadığını, eseri üzerindeki hakları daha önceden devretmediğini, üçüncü şahıslarca aksi bir talepte bulunulması halinde eser sahibinin (katılımcının) kendisinin hukuken sorumlu olduğunu beyan, kabul ve garanti eder.
  • Yarışmaya gönderilen fotoğraflarda nesne olarak kullanılmış olan mimari yapı, sanat eseri, insan yüzü vb. unsurların fotoğrafının çekilmesine ve bir yarışmaya gönderilmesine, fotoğrafın internette ve basılı yayın organlarında yayınlanmasına yönelik izinlerin alındığı kabul edilir. Söz konusu kullanımlardan dolayı ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların tüm sorumluluğu katılımcıya aittir.
  • Ödül alan, sergilemeye değer bulunan ve satın alınan fotoğraflar https://yarisma.arbella.tv ve TFSF’ye ait https://sonuc.tfsfonayliyarismalar.org/ adresinde, aynı zamanda düzenleyici kurum ile TFSF’ye ait Sosyal Medya (Facebook, Twitter, Instagram vb.) hesaplarında tanıtım amaçlı ve yarışmanın amacına uygun biçimde yayınlanacaktır. Ayrıca ödül alan fotoğraflar TFSF yayını E-Almanak 2025 ile düzenleyici kurum yayınlarında, sosyal medya hesaplarında, web sitelerinde ve afiş/billboard/raket olarak da kullanılabilecektir.

Eserlerin Gönderilmesi/Yüklenmesi

  • Yarışma online (çevrimiçi) fotoğraf sistemine göre yapılacağından, alternatif hiçbir gönderi (e- posta, kargo, elden teslim vb.) kabul edilmeyecektir.
  • Yarışmacılar yarışmaya katılabilmek için http://yarisma.arbella.tv sitesine girerek veya https://tfsfonayliyarismalar.org/ sitesindeki yönlendirmeler yoluyla üye olmak zorundadırlar.
  • Yarışmaya başvuran her katılımcının web sitesi üzerinden yarışmaya başvururken aşağıdaki metni kabul ettiğini gösteren bir kutucuğu işaretlemesi gerekmektedir.

“Özellikle 040/2023 FIAP belgesindeki ‘FIAP Onayı için gereken şartlar ve uygulamalar’ ve 038/2023 FIAP belgesindeki ‘FIAP şartlarına karşı gelmenin cezaları ve FIAP kırmızı listesi’ bölümlerini okuduğumu ve açıkça kabul ettiğimi onaylıyorum. ‘FIAP onaylı uluslararası fotoğraf yarışmalarının düzenlenmesi’ ile ilgili 040/2023 FIAP Belgesinin II.2 ve II.3 paragraflarındaki FIAP onaylı yarışmalara katılma şartları, FIAP kurallarına karşı gelmenin cezaları ve kırmızı liste konularının bilincindeyim.”

  • İnternet üzerinden yarışmaya gönderilen fotoğraflarda sistemden veya kullanıcıdan kaynaklı hatalar oluşması halinde iletisim@arbella.tvadresinden iletişime geçilerek bilgi verilmesi halinde problem kısa sürede giderilecektir. Bu adres sadece fotoğraf yükleme problemi yaşayanlar oluşmuşsa kullanılacaktır, buradan fotoğraf gönderilmesi yarışmaya katılmış olunması anlamında değerlendirilmez ve katılım kesinlikle kabul edilmez.
  • Yarışma için yüklenecek olan fotoğrafların uzun kenarı en az 1980 piksel olmalıdır. Fotoğraflar JPEG, RGB dosya formatında, 300 dpi, maksimum 4 MB olmalıdır.
  • Siteye yüklenen her görselin en fazla 35 karakterden oluşan bir ismi olmalıdır. Jüri, eserin adını veya fotoğrafçının ismini asla bilmeyecektir. Fotoğraflara isim verilmesi zorunludur. İsimlendirmede ç, ı, ğ, ö, ş, ü karakterleri kullanılmamalıdır. İngilizce harfler ve alt çizgi ( _)kullanılabilir.
  • Fotoğraflar online (çevrimiçi) olarak http://yarisma.arbella.tv web adresi kullanılarak yüklenecektir. Fotoğrafların yükleme, değiştirme silinme ve kategorize edilmesi sırasında ortaya çıkabilecek olası sorunlardan TFSF sorumlu olmayacaktır.
  • Fotoğraf üzerinde tarih, katılımcıya ait isim, imza, logo vb. bilgiler yer almamalıdır.
  • Katılımcılar; sisteme üye olmak ve fotoğraflarını yüklemekle yarışma koşullarını kabul etmiş sayılırlar. Bu şartname, yarışmacının yarışma fotoğraflarını göndermesiyle yürürlüğe girer. Katılımla birlikte yarışmacılar bu şartname hükümlerini okumuş ve kabul etmiş sayılır. Yarışmacıların bu şartname hükümlerine sonradan itiraz hakkı yoktur.

Seçici Kurul

• Sumru Gözaydın – Arbella Pasta Marketing Communication Manager – Türkiye
• Akın Acar – EFIAP/b, Hon.SSS – Türkiye
• Özlem Gün Bingöl – AFIAP, Hon.SSS – Türkiye
• Manilis Metzakis – GPU CR5, GPU ZEUS, EFISP/p, ESFIAP, QPSA, APSA – Yunanistan
• Reha Bilir – Hon.EFIAP, Hon.SSS – Türkiye

Jüri, jüri üye sayısının yarısından bir fazlası ile toplanabilir.

Diğer Hususlar

  • Fotoğraflar seçici kurula tümüyle karartılabilir bir salonda; 3840 piksel x 2160 piksel çözünürlüklü bir projeksiyon makinesi ile en az 1, en fazla 2.5 m diyagonal uzunlukta bir ekranda veya ultra HD 4K 3840 piksel x 2160 piksel çözünürlüklü 42/55 inç’lik bir LCD monitörde, katılımcıya ilişkin hiçbir bilgi olmaksızın, kodlanmış olarak sunulacaktır.
  • Düzenleyici kurum, e-posta, ödül ve dijital katalog gönderimi konusunda elinden geldiğince titiz davranır, ancak ödül ve katalog gönderim sırasında doğabilecek hasarlardan sorumlu tutulamaz. Katılımcılar, yarışma başvurusu sırasında kullandıkları adreslerin bu şekilde yapılacak her türlü teslimata esas yasal ikametgâh adresleri olduğunu kabul ederler. Katılımcıların adresleri yanlış bildirmesinden kaynaklanan konularda düzenleyici kurum hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez.
  • Şartnamede belirtilmeyen konularda ya da olası uyuşmazlıklarda düzenleyici kurum, Seçici Kurul ve “Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) Ulusal / Uluslararası Fotoğraf Yarışması Düzenleme Ana Yönergesi” ile TFSF Yönetim Kurulunun kararları geçerlidir.
  • Bu şartname, katılımcının yarışmaya fotoğraflarını göndermesiyle yürürlüğe girer. Katılımcıların bu şartname hükümlerine sonradan itiraz hakkı yoktur.

 Yarışma İletişim

Ayazağa Mahallesi Kemerburgaz Caddesi Vadi İstanbul Park Ofis 7B Blok No:60, 34485 Sarıyer/İstanbul

E-mail : iletisim@arbella.tv Telefon: +90324 241 1111

Fax: +90324 451 320

Arbella Uluslararası Fotoğraf Yarışması 2025 Ödülleri

FIAP: FIAP Altın Madalya + 600 $

TFSF: TFSF Altın Madalya + 600 $

GPU: GPU Altın Madalya + 600 $

FIAP: FIAP Gümüş Madalya + 400 $

TFSF: TFSF Gümüş Madalya + 400 $

GPU: GPU Gümüş Madalya + 400 $

FIAP: FIAP Bronz Madalya + 200 $

TFSF: TFSF Bronz Madalya + 200 $

GPU: GPU Bronz Madalya + 200 $

Arbella Özel Ödülü: Plaket + 500 $ (Her kategoriden 1 fotoğraf Arbella temsilcisi tarafından seçilecek)

FIAP Mansiyon (Her kategori için 6 adet)

GPU Mansiyon(Her kategori için 6 adet)

TFSF Mansiyon (Her kategori için 6 adet)

 FIAP en iyi fotoğrafçı ödülü: Toplamda en fazla kabul + ödül alan fotoğrafçıya verilecektir

Yarışma Takvimi

Son Başvuru Tarihi: 03 AĞUSTOS 2025 TSI 23:00

Jürinin Toplanma Tarihi : 9-10 AĞUSTOS 2025

Sonuçların Açıklanma Tarihi: 18 AĞUSTOS 2025

Sergi Ve Ödül Töreni Tarihi: EKİM – KASIM 2025

Ödüllerin Gönderilme Tarihi: EKİM 2025

  • Yarışma   sonuçları        https://yarisma.arbella.tv            adresinde          ve TFSF’nin https://sonuc.tfsfonayliyarismalar.org/ web adresinden duyurulacaktır.
  • Yarışma sonrasında, ödül alan ve sergilemeye değer görülen fotoğrafların yer aldığı bir sayısal albüm hazırlanacak ve 18 Ağustos 2025’ den itibaren https://yarisma.arbella.tv internet sitesinden indirilmeye hazır tutulacaktır.

Arbella Uluslararası Fotoğraf Yarışması 2025 Detaylı Bilgi ve Başvuru için: https://yarisma.arbella.tv/

Yarışma Duyuruları Platformu ile yarışmayı düzenleyen kuruluş bilgileri arasında farklılık olması durumunda yarışmayı düzenleyen kuruluşun verdiği bilgiler esas alınmalıdır.

Yarışmalardan İlk Siz Haberdar Olun!

Haber bültenimize abone olun ve diğer 2.265 aboneye katılın. Fırsatları gözden kaçırmayın!
Cinsiyet
Yorum Yap