Futuretech İstanbul Yarışması

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından, yarışmacıların tasarım ve inovasyon kabiliyetini arttırmak, yarışmacıların küresel trendleri yakından takip etmelerini ve perspektiflerini geliştirebilme şansını sağlamak, yarışmacıların “işi yerinde öğrenme fırsatını” elde etmelerini sağlamak; bu sayede Türk tekstil sektörünün kumaş tasarım ve inovasyon algısını yükseltmek ve nitelikli tasarımcı, proje personeli ihtiyacına cevap vermek amaçlarıyla Futuretech İstanbul Yarışması düzenleniyor. Ödüllü tasarım yarışması başvuruları devam ediyor.

Futuretech İstanbul Yarışması

Düzenleyen:İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB)
Kategori:Tasarım Yarışması, Tekstil Tasarım Yarışmaları, Proje Yarışmaları
Kapsadığı Şehir:Tüm Türkiye
Kimler Başvurabilir:Şartnamedeki koşulları taşıyan herkes.
Son Başvuru Tarihi:24 HAZİRAN 2022
Sonuç Açıklanma Tarihi:30 HAZİRAN 2022
Ödüller:Birincilik Ödülü: 200.000 ₺
İkincilik Ödülü: 150.000 ₺
Üçüncülük Ödülü: 100.000 ₺
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Futuretex İstanbul Hakkında

2021 yılında 12,9 milyar dolar değerinde ihracatla cumhuriyet tarihi rekoru kıran, ihracat gerçekleştirdiği 200’ü aşkın ülke ve bölgenin 96’sında tarihinin en yüksek tekstil ve hammaddeleri ihracatını gerçekleştiren sektörümüz; küresel ölçekte pazar payını artırmak, katma değerli ihracat artışı sağlamak ve yenilikçi tekstil sektörü ile Türk tekstil sektörü marka algısını bir üst seviyeye taşımak amacıyla hareket etmektedir. Bu çerçevede Türkiye tekstil ve hammaddeleri ihracatının çatı kuruluşu İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), söz konusu hedefler çerçevesinde birçok proje gerçekleştirmektedir. Sektörün projeleri içerisinde; sektörün tasarım ve inovasyon algısının geliştirilmesi öncelikli sırada yer almaktadır.

Bu çerçevede İTHİB tarafından genç tasarımcıları desteklemek, küresel tasarım algısını ve perspektiflerini geliştirmek, sektöre uygulanabilir yeni projeler yaratmak ve proje çıktılarının endüstride kullanılmasını sağlamak amacıyla projeler yürütülmektedir.  İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından 15 yıldır gerçekleştirilen İstanbul İTHİB Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması; 2022 yılı itibarıyla FUTURETEX ISTANBUL marka adı altında faaliyetlerine devam edecektir. Futuretex İstanbul marka çatısı altında ise FutureBase International ve FutureTech isimlerinde iki farklı yarışma bulunmaktadır.

FUTUREBASE INTERNATIONAL yarışması uluslararası bir yarışmadır. Yarışma ile hedeflenen tasarımcıların tasarım kabiliyetini arttırmak, tasarımcıların küresel trendleri yakından takip etmelerini ve perspektiflerini geliştirebilme şansını sağlamak, yarışmacıların “işi yerinde öğrenme fırsatını” elde etmelerini sağlamak; bu sayede Türk tekstil sektörünün kumaş tasarım algısını yükseltmek ve nitelikli tasarımcı ihtiyacına cevap vermektir.

FUTURETECH yarışması ile hedeflenen ise; tekstil sektöründe teknoloji ve inovasyon alanında çalışan ya da birikimleriyle bu alana katkıda bulunabilecek üniversite öğrencilerini, mühendisleri ve tasarımcıları bir araya getirmek, Türk tekstilini yenilikçi/inovatif ruhu ve iş fikirleriyle yeni bir yolculuğa çıkarmak, alternatif ve yenilikçi malzemelerle ekosisteme hizmet eden tekstil üretimi ve ürünleştirilmesi üzerine bir eksen tanımlamak, tekstil sektöründe teknoloji ve inovasyon alanında çalışan ya da birikimleriyle bu alana katkıda bulunabilecek araştırmacıları, yatırımcıları, sanayicileri ve tasarımcıları bir araya getirebilmek, farklı alanlardan gelen katılımcıların birlik bünyesinde ortak iş fikirleri geliştirmektir. 

Futuretech Yarışması Adaylarda Aranan Şartlar

Yarışmaya iştirak edecek adayların aşağıdaki şartları haiz olmaları gerekmektedir:

  • Futuretech yarışması, inovasyon ve fikir yarışması olup; yarışmada yaş sınırı bulunmamaktadır.
  • Üniversite, yüksekokul veya münhasıran tekstil mühendisliği, endüstriyel tasarım ve tekstil sektörü ile entegre eğitim veren diğer derecelerdeki okullarda eğitim görüyor olmak veya bunlardan mezun olmak.
  • Sektör profesyonelleri, sektörde faaliyet gösteren kurumlar ve akademisyenler yarışmaya başvurabilecektir.
  • Yarışmaya bireysel olarak başvuru yapılabileceği gibi bir proje ekibi olarak da başvuru yapılabilecektir.
  • İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından daha önce düzenlenmiş olan Kumaş Tasarım Yarışmalarında ve diğer İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenmiş olan Tasarım Yarışmaların da ilk üç dereceye girmek; Futuretech yarışmasına başvuru yapmak için engel teşkil etmemektedir.

Yarışmaya Sunulacak Projelerde Aranan Şartlar

Yarışmaya sunulacak tasarımların aşağıdaki şartları haiz olması gerekmektedir.

  • Yarışma temasına ve teknik şartlara uygun bir proje fikri sunulmalıdır. (Yarışma teması yarışma web sayfasında paylaşılacaktır.)
  • Proje fikirleri; 3. Kişilerin fikri mülkiyet haklarını ihlal etmeyen, endüstriyel olarak üretilebilir ve uygulanabilir nitelikte olmalıdır.
  • “Gelecek için Akıllı Tekstiller” Teknik Tekstil Performansı Tekstilde Yenilik & İnovasyon Alanında Takım Katılımına Açık İş Fikri Yarışmasıdır.
  • Konsept dahilinde ana yaklaşım; giyim, ev tekstili, sanayi tekstilleri ve teknik tekstillerin sektöre sağladığı yaratıcı fayda potansiyeli üzerinde çalışmaktadır.
  • Yarışma kapsamında başvurulacak projelerde belirlenen hedefler aşağıda yer almaktadır:
    • Tekstil sektöründe teknoloji ve inovasyon alanında çalışan ya da birikimleriyle bu alana katkıda bulunabilecek üniversite öğrencilerini, mühendisleri ve tasarımcıları bir araya getirmek,
    • Global platformda Türk tekstilini yenilikçi/inovatif ruhu ve iş fikirleriyle yeni bir yolculuğa çıkarmak,
    • Alternatif ve yenilikçi malzemelerle ekosisteme hizmet eden tekstil üretimi ve ürünleştirilmesi üzerine bir eksen tanımlamak, biyo malzemeler, gezegene zarar vermeyen tasarımlar, doğadan ilham alan uygulamaları desteklemek,
    • Tekstil teknoloji ilişkisi ile yeni yüzey arayışları (Teknik Tekstil),
    • Giyim, ev tekstili, sanayi tekstilleri ve teknik tekstillerin sektöre sağladığı yaratıcı fayda potansiyeli üzerinde çalışmak,
    • Tekstilde teknoloji ve inovasyon alanında çalışan ya da birikimleriyle bu alana katkıda bulunabilecek araştırmacıları, yatırımcıları, sanayicileri ve tasarımcıları bir araya getirebilmek,
    • Farklı alanlardan gelen katılımcıların birlik bünyesinde ortak iş fikirleri geliştirmek,
    • Alternatif ve yenilikçi malzemelerle ekosisteme hizmet eden tekstil üretimi ve ürünleştirilmesi üzerine bir eksen tanımlamak,
    • Tekstil üretiminde ve tekstil (kumaş ve desen) tasarımında, yapay zekâ işlemsel tasarım uygulamalarının ön plana çıkması amacıyla gerçekleştirilecektir.

Yarışma Başvuru Şekli

  • Başvurular 24 Haziran 2022 Cuma günü mesai bitimine kadar (17:30) https://www.futuretexistanbul.com/ internet sitesi üzerinden oluşturulacak başvuru dosyası ile yapılmalıdır.
  • İnternet sitesinden yapılan başvuru; “proje dosyası” biçiminde sunulmalıdır.
  • Proje dosyası üzerinde adayların isim ve adres gibi kişisel bilgileri bulunmamalıdır.
    • Adayların kişisel bilgileri internet sitesi başvuru aşamasında girilmelidir.
    • Özgeçmiş dosyası sisteme ayrıca yüklenmelidir.
  • Başvurusu esnasında proje teknik detayları detaylı bir şekilde sunulmalıdır.

Futuretech Yarışması Aşamaları

Birinci Değerlendirme

30 Haziran 2022 Perşembe günü gerçekleştirilecek olan ön jüri değerlendirmesinde, adayların internet ortamında sundukları başvuru dosyaları, adayların isimleri ve bilgileri gizli olacak şekilde incelenerek birinci değerlendirme yapılacak ve ikinci değerlendirme aşamasına kabul edilecek 20 aday belirlenecektir. Değerlendirme sonuçları https://www.futuretexistanbul.com/ internet sitesinde ilan edilecektir.

İkinci Değerlendirme

Jüri fiziki numuneler üzerinden ikinci değerlendirmesini 27 Temmuz 2022 Çarşamba günü yapacaktır. İkinci değerlendirmede, adaylar projelerini jüriye sözlü olarak sunacaklardır. Adaylar ile görüşme, taleplerine istinaden telekonferans şeklinde de yapılabilecektir. Jüri ikinci değerlendirme sonucunda finale kalacak on bir adayı belirleyecektir. Sonuçlar aynı gün internet sitesinde ilan edilecektir.

10 Finalist İçin Üretim Aşaması

Final aşamasına kalan on adayın projeleri; endüstriyel tasarımları, üretilen/ üretilmek istenen proje numuneleri için İTHİB’in herhangi bir yükümlülüğü bulunmamakta olup; bununla birlikte ihtiyaç halinde İTHİB tarafından belirlenecek firmalara yönlendirme sağlanabilecektir. Firmaların numuneleri üretimi ve diğer tüm süreçleri yarışmacının takip etmesi gerekmektedir. Projeleri üretim aşamasına kalan adayların üretici ile çalışabilmeleri için seyahat ve konaklama giderleri talep etmeleri halinde organizasyon tarafından karşılanacaktır.

Final Aşaması

Yarışma finalinin 2022 yılı Ekim ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Finalistler, projeleri ilk olarak final jürisine özel bir ön sunum ile gösterilecektir. Jüri özel sunumundan sonra projeler aynı gün gerçekleştirilecek final gecesinde sunulacaktır. Jüri tarafından ödüle değer bulunan projeler, final gecesinde ilan edilecektir. On finalistin final günü için İstanbul’a geliş gidiş ve konaklama giderleri organizasyon tarafından karşılanacaktır.

Tasarımcı Sunum Dosyası İçeriği

Tasarımların yer aldığı sunum dokümanı aşağıdaki teknik özelliklere göre hazırlanmalıdır.

  • Tasarımlar web sitesinde yayınlanan temalardan bir tanesi ile hazırlanmalıdır.
  • Tasarımlar, dokuma, örme, baskı ve dokusuz yüzeyler üretim tekniklerinden en fazla ikisi ile hazırlanmalıdır. Her tasarım için hangi üretim tekniğinin kullanıldığı belirtilmelidir.
  • Tasarımlar özgün olmalıdır ve profesyonel anlamda üretilmemiş olmalıdır.
  • Seçilen tema ve belirlenen konu kapsamında 4 adet tasarımın yüksek çözünürlüklü görselleri, moodboard ve kullanılan iplik (ipliğin açılımı, nereden temin edilebileceği), boya, kumaş türü, üretim teknikleri açıklaması sunum dosyasında yer almalıdır.
  • Tasarımlarda farklı iplikler kullanılabileceği gibi, tek bir iplik çeşidi de tercih edilebilecektir.
  • Proje adının, temasının, konusunun ve detaylı açıklamasının yer aldığı sunum dosyası en fazla 5000 kelimeden oluşmalıdır.
  • Tasarım, moodboard ve teknik detaylar üzerinde adayların isim ve adres gibi kişisel bilgileri bulunmamalıdır. Adayların kişisel bilgileri internet sitesi başvuru aşamasında girilmelidir. Ayrıca özgeçmiş dosyası sisteme yüklenmelidir.
  • İkinci değerlendirmeye kalan 20 finalistin kumaş tasarım numunelerinin yer aldığı 15*15, 17*17, 20*20, 40*40 ve 50*50 cm ölçülerinde hazırlanan proje paftaları, ikinci değerlendirmede jüriye sunulmak üzere fiziki proje dosyası İTKİB’e posta ile gönderilmelidir.

Tasarımlar aşağıdaki değerlendirme esaslarına göre değerlendirilecektir.

  • Tasarımcının yaratıcılık düzeyi
  • Tasarımın özgünlüğü ve yeniliği
  • Kumaş tasarımının uygulama tekniklerinin geliştirile bilirliği ve uygulanabilirliği
  • Kumaş tasarımında malzeme seçimi ve malzeme tasarım uyumu
  • Kumaş katma değerini arttırıcı ve teknik özelliklerini geliştirici özelliği

Tasarımcı Sunum Dosyası Özelliği

  • Proje sunum dökümanı en fazla 50 MB olmalıdır.
  • Proje sunum dökümanı ‘PDF’ veya ‘MS Powerpoint’ olarak tek bir dosya halinde hazırlanmalıdır.
  • Kumaş tasarımları fotoğraf, scan, bilgisayar çizimi veya renkli el çizimi olarak hazırlanmalıdır.

Futurebase Internatıonal ve Futuretech Yarışması Ortak Hükümleri

Katılımcı Yükümlülükleri

Finale kalan yarışmacılar, yarışmaya sundukları projelerin fikri mülkiyet hakları ile her türlü telif, marka ve lisans haklarının tamamının bizzat kendilerine ait bulunduğunu ve işbu projeleri yayınlama ve çoğaltma dâhil olmak üzere süresiz olmak üzere hiçbir koşul ve bedel talep etmeksizin İTHİB tarafından kullanılmasına muvafakat ettiklerini peşinen kabul, beyan ve taahhüt etmişlerdir.

Yarışma sonrası dereceye giren finalistler verilecek ödüller dışında İTHİB’den hiçbir talepte bulunamazlar. Herhangi bir yerde yayınlanmış veya herhangi bir kişi ya da kuruluşa ait projeler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Ayrıca her bir yarışmacı, yarışmaya gönderdikleri yapıtların kendilerine ait olduğunu, daha önce bir başka yarışmada, söz konusu proje/iş fikrinin ödül almadığını ve sergilenmediğini, hiçbir biçimde daha önce profesyonel anlamda kullanılmadığını beyan eder ve gerekli özelliklerini şartnamelere uygun biçimde belirtirler. Projenin kendisine ait ve tamamen özgün olduğunu, daha önce bir başka yarışmaya katılmadığını ve ticari anlamda kullanılmadığını taahhüt eder. Aksinin ispatı halinde tasarım ödül almış ise ödül geri alınır ve İTHİB bu nedenle uğradığı zarar ve ziyanları rücuen tazmin etme hakkına sahiptir.

İTHİB belirtilen ödüllerde, yarışma takviminde, jüri üyelerinde ve diğer tüm yarışma esasları ve koşullarında gerekli gördüğü değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

Organizatör Yükümlülükleri

Futuretex İstanbul markası altında yer alan yarışmalar, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından organize edilmektedir. Adaylar tarafından başvuru esnasında İTHİB’e teslim edilen malzemeler adayların talebine istinaden iade edilebilecek olup, Final Gecesi organizasyonundan itibaren 6 ay içerisinde geri alınmayan başvuru dosyaları Birlik tarafından imha edilebilecektir.

Yarışma İletişim

Organizasyonun Sekretaryası, İTKİB Genel Sekreterliği tarafından yapılmaktadır. Sekretarya ile aşağıdaki iletişim bilgileri kullanılarak irtibata geçilebilir.

İTKİB Genel Sekreterliği

Tekstil Sektör Şubesi

Yenibosna Merkez Mahallesi Sanayi Caddesi No:3 Bahçelievler / 34197 İSTANBUL (Dış Ticaret Kompleksi İTKİB B Blok) 

Tel: +90 212 454 0200

contest@ithib.org.tr

https://www.futuretexistanbul.com/

Futuretech İstanbul Yarışması Ödülleri

Birincilik Ödülü: 200.000 ₺
İkincilik Ödülü: 150.000 ₺
Üçüncülük Ödülü: 100.000 ₺

Yarışma Takvimi

Son Başvuru Tarihi: 24 HAZİRAN 2022

Ön Jüri Değerlendirmesiyle 20 Finalistin Belirlenmesi: 30 Haziran 2022

Jüri İkinci Değerlendirmesiyle 10 Finalistin Belirlenmesi: 27 Temmuz 2022

10 Finalist için Üretim Aşaması: 28 Temmuz –  Ekim 2022

Yarışma Finali: Ekim 2022

Futuretech İstanbul Yarışması Detaylı Bilgi ve Başvuru için: https://www.futuretexistanbul.com/sayfa/futuretech-yarisma-sartnamesi

Yarışma Duyuruları Platformu ile yarışmayı düzenleyen kuruluş bilgileri arasında farklılık olması durumunda yarışmayı düzenleyen kuruluşun verdiği bilgiler esas alınmalıdır.

Yarışmalardan İlk Siz Haberdar Olun!

Haber bültenimize abone olun ve diğer 2.258 aboneye katılın. Fırsatları gözden kaçırmayın!
Cinsiyet
Yorum Yap