Ezber Bozan Tasarım Yarışması

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından, mobilya, doğal taş ve tekstil sektörlerinde yenilikçi tasarımların geliştirilmesi, tasarım kültürüne katkı sunmak, yeni tasarımcıları keşfetmek ve firmaların özgün tasarımlarla buluşmasını sağlamak amaçlarıyla Ezber Bozan Tasarım Yarışması düzenleniyor. Ödüllü tasarım yarışması başvuruları devam ediyor.

Ezber Bozan Tasarım Yarışması

  Düzenleyen:

Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği (EMKOUİB), Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB) ve Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB)

   Kategori: Tasarım Yarışmaları, Tekstil, Mobilya, Doğal Taş
  Kapsadığı Şehir: Tüm Türkiye 
  Kimler Başvurabilir:

Öğrenci ve Profesyonel olmak üzere iki kategoride düzenlenmektedir. Detaylara şartnameden ulaşabilirsiniz. 

  Son Başvuru Tarihi: 25 HAZİRAN 2021
  Sonuç Açıklanma Tarihi: 9 TEMMUZ 2021
  Ödüller:

Öğrenci Kategorisi
Birincilik Ödülü: 15.000 ₺
İkincilik Ödülü: 10.000 ₺
Üçüncülük Ödülü: 5. 000 ₺
EİB Özel Ödülü: 3. 000 ₺ (3 Adet)
Mansiyon Ödülü: 2. 000 ₺ (4 Adet)

Profesyonel Kategorisi
Birincilik Ödülü: 30.000 ₺
İkincilik Ödülü: 20.000 ₺
Üçüncülük Ödülü: 15. 000 ₺
EİB Özel Ödülü: 5. 000 ₺ (3 Adet)

+ Yurtdışı Fuar Katılımı
+ Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Yarışma Hakkında

Ezber Bozan Tasarım Yarışmasının teması tüm dünyada ve ülkemizde yaşanılan Covid-19 Salgını çıkış noktasından hareketle tema “Fütüristik Çalışma Alanı Mobilyaları” olarak belirlenmiştir.

2020 yılının mart ayından itibaren ülkemizde etkili olan COVID-19 salgını ülkemizde insanların yaşam şekillerini ve alışkanlıklarını etkilemiştir. Bunun sonucunda insanların yenilikçi ve özgün tasarımlara ihtiyaçları ortaya çıkmıştır. Bu salgın sürecinde ve sonrasında; “Özgün mobilya tasarımlarıyla hayat eve sığar” sloganından hareketle insanların sağlıklarını korumak ve COVID-19 virüsünün yayılmasını engellemek amacıyla insanların evlerinde rahat bir şekilde çalışmalarını yapabileceği geleceğin yenilikçi çalışma alanı mobilyalarının tasarlanması hedeflenmiştir.

Covid-19 salgını nedeniyle karantina sürecinde evlerin çalışma alanı olarak kullanımı zorunlu olarak artmıştır. Çalışanlar evlerini home office olarak kullanırken öğrenciler de eğitimlerini evlerinde sürdürmüşlerdir. Bununla birlikte, son dönemdeki teknolojik gelişmelerin ev ve iş yerlerini aynı çatı altında gerçekleştirebilmesine imkân verdiği de görülmektedir. Belirlenen temayla; teknolojik gelişmeler ve yaşam biçimlerimizdeki değişimlerin Fütüristtik Çalışma Alanı Mobilyalarının tasarımında ne gibi farklar yaratacağının belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Yarışma, teknolojik gelişmeler çerçevesinde mobilya imalatında kullanılan geleneksel malzemelere (ahşap, ahşap esaslı levhalar, metal, plastik, cam vb.) ilaveten tekstil (kumaş, varsa deri vb.) ve/veya doğal taş (Mermer-traverten, oniks, bazalt, granit, limra, andezit vb.) da kullanılarak estetik, fonksiyonel, ergonomik, üretilebilir, sürdürülebilir ve ihracat potansiyeli yüksek fütüristtik çalışma alanı mobilyalarının tasarlanmasını amaçlamaktadır.

Katılımcıların projelerinde; rekabet edebilecek, ihracata katkı sunacak, üretilebilen, kullanıcı sorunlarına çözüm önerileri sunabilen sürdürebilir fütüristtik çalışma alanı mobilyalarının tasarımlarını sunmaları beklenmektedir.

Yarışmanın teması doğrultusunda, fütüristtik çalışma alanları için mobilya tasarımları ile ihracatı artıracak estetik ürünlerle sektörlerin rekabet gücüne katkı sağlayacak fikirler geliştirmeleri beklenmektedir. Bu kapsamda yarışmaya katılacak mobilya tasarımlarında; mobilya imalatında kullanılan geleneksel malzemelerin dışında tekstil ve doğal taş öğelerinin her ikisinin de kullanılması beklenmektedir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda yarışmacı tarafından tasarlanacak mobilyalarda tekstil veya doğal taş ürünlerinden en az biri mutlaka kullanılmalıdır. Ayrıca tasarımlar yenilenebilir, sürdürülebilir ve gelişen teknolojinin günlük yaşam ve alışkanlıklar üzerindeki etkilerine yönelik bütünsel ifadeleri içermelidir. Çalışılacak tasarımlar da bu hususları yansıtacak ürünler ve malzemeler sunmalıdır.

Yarışmacılar, tasarım kurgusunu etkileyen insan, ekipman ve çalışma alanı arasındaki ilişkiyi değerlendirerek, tasarım ve üretimin uygulanabilir ve sürdürebilir olması için teknolojik gelişmeleri belirleyebilir.

Not: Yapılacak tasarım sadece mobilya odaklı olmalıdır. Çalışma alanı dekorasyonu değildir. Mobilyatasarımı tekil veya takım olabilir. Tasarlanacak mobilyalarda; mobilya imalatında kullanılan geleneksel malzemelerin dışında, tekstil veya doğal taş ürünlerinden en az birinin mutlaka kullanılması gerekmektedir. Doğal taş veya tekstil ürünlerinden en az birinin kullanılmadığı tasarımlar değerlendirmeye kesinlikle alınmayacaktır; 3 materyalden en ez ikisinin kullanımı yeterli olacaktır.

Ezber Bozan Tasarım Yarışması Amaçları

  • Mobilya, Doğal taş ve tekstil ürünleri tasarım açısından, fütüristtik çalışma alanlarına yenilikçi, güçlü, üretilebilir, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir çalışma mobilyaları tasarımları geliştirmek,
  • İzmir’i Tasarımın Marka Kenti olarak tanınmasına katkıda bulunmak,
  • Mobilya, Doğal taş ve tekstil ürünleri ihracatına yönelik rekabet gücünü artırmak,
  • Sektörün gelişimine ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak,
  • Mobilya, Tekstil ve Doğal taş sektöründeki firmalar ile sektöre ilgi duyan profesyonel ve öğrencidüzeyindeki tasarımcıları sektörle buluşturmak ve bu alandaki başarılı tasarımcıları ödüllendirmek,
  • Türkiye’de tasarım kültürüne ve eğitimine katkıda bulunmak, yaratıcı fikirleri, projeleri, tasarımları desteklemek,
  • Türk Mobilya, Tekstil ve Doğal taş sektöründe tasarım ve uygulamanın önemini vurgulamak vetasarım fikrini teşvik etmek,
  • Dereceye giren tasarımların firmalar tarafından üretimlerinin gerçekleştirilerek sergilenmesini sağlamak,
  • Sergilenen ürünlerin imalatçılar tarafından seri üretimlerini yapmak ve ihracatta Ödüllü Projeler/Tasarımlar ile İzmir’in Tasarımın Marka Kenti olmasını sağlamak,
  • Teknolojik imkanları kullanarak, yakın gelecekteki yaşam biçimlerine uygun tasarımların geliştirilmesine katkıda bulunmak,
  • Bu yıl Fütüristtik Çalışma Alanı Mobilyaları temasıyla ilki düzenlenecek EİB Ezber Bozan Tasarım Yarışması’nın daha sonraki yıllarda farklı temalarla geleneksel hale dönüştürülmesini sağlamak, hedeflenmektedir.

Yarışma Kategorileri

1- Yarışma Öğrenci ve Profesyonel olmak üzere iki kategoride düzenlenmektedir.

a. Yarışmanın öğrenci kategorisi, üniversitelerin Mimarlık, Mühendislik, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültelerinin lisans veya yüksek lisans bölümleri, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliğinin lisans veya yüksek lisans bölümleri ile Mobilya ve Dekorasyon ön lisans programlarında öğrenim gören tüm öğrencilere açıktır. Öğrenciler yarışmaya ekip olarak katılım gerçekleştirebilir. Bir ekip en fazla 3 kişiden oluşabilir. Öğrenci kategorisinde ekip olarak katılacak her bir yarışmacının eğitimine devam ediyor olması gerekmektedir. Bu kategoride yer alan ekipte profesyonel katılımcı yer alamaz. Öğrenci kategorisi katılımında yaş sınırı bulunmamaktadır (18 yaşından küçük katılımcıların katılım belgeleri ayrıca velileri tarafından da imzalanmalıdır).

b. Yarışmanın profesyonel kategorisi, üniversitelerin Mimarlık, Mühendislik, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültelerinin lisans veya yüksek lisans bölümleri, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliğinin lisans veya yüksek lisans bölümleri ile Mobilya ve Dekorasyon ön lisans programlarından mezun olanlara açıktır. Profesyonel katılımcılar yarışmaya ekip olarak katılım gerçekleştirebilir. Bir ekip en fazla 3 kişiden oluşabilir. Yarışmanın “Profesyonel” kategorisinde ekip üyesi olarak katılacak yarışmacılardan her birinin lisans veya ön lisans programından mezun olmuş olması gerekmektedir. Profesyonel kategoride katılımcılar için yaş sınırı bulunmamaktadır. Profesyonel kategorisine başvuran ancak mezuniyet şartını sağlamayan adayların başvurusu geçerli sayılmayacaktır.

2- Yarışma başvuru tarihleri içerisinde mezun olmuş tasarımcılar yarışmaya mezuniyetlerinden önceki bir tarihte belgelerini yükleyerek başvuruda bulunuyorsa öğrenci, mezuniyet tarihinden sonra bir tarihte başvuruda bulunuyorsa profesyonel kategoride katılım gösterebilirler.

Tasarım Yarışması Başvuru Koşulları

1- Yarışmaya katılan her yarışmacının tasarımda; özgünlük, yarışmacının kendisi tarafından tasarlanmış olması, daha önce endüstriyel olarak üretilmemiş, başka bir yarışmaya katılıp derece almamış olması, başka bir yarışmada değerlendirme aşamasında olmaması, şartları aranmaktadır. Aksi bir durumun tespiti halinde, başvurusu yapılan tasarım yarışmadan diskalifiye edilir. Tasarım ödül kazandıysa Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Genel Sekreterliğince ödül geri alınır. Ayrıca yarışmaya gönderilen tasarımın özgün bir çalışma olmaması, aksine bir iddianın olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya ait olacaktır.

2- EİB’in herhangi bir çalışanının, birinci dereceden yakını Ezber Bozan Tasarım Yarışması’na katılamaz. Katılmış ve kazanmış olsalar dahi ödül alamazlar, ödül almışlarsa da tüm haklarını kaybeder ve ödülleri iade ederler.

3- Yarışmadaki jüri üyelerinin birinci dereceden yakın akrabaları EİB Ezber Bozan Tasarım Yarışmasına katılamaz. Katılmış ve kazanmış olsalar dahi ödül alamazlar, almışlarsa da tüm haklarını kaybeder ve ödülleri iade ederler.

4- Yarışmaya katılan bir kişi birden fazla tasarım ile katılsa dahi sadece bir para ödülü alabilir.

5- EİB, gerekli görülen hallerde, katılımcılardan başvuru sırasında verilen belgelerin asıllarını isteyebilecektir. Verilen süre içerisinde belge asıllarını göndermeyen katılımcıların tasarımları değerlendirmeye alınmayacaktır.

6- Tüm “Başvuru Belgelerinin” eksiksiz doldurulması, onaylanması ve web sitesine yüklenmesini takiben her yarışmacıya bir başvuru numarası verilecek ve başvurunun Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından alındığı ve kabul edildiği teyit edilecektir. Bu numarayı almayan yarışmacılar başvuru yapmış sayılmayacaktır.

7- Web sitesinden başvuru sırasında eksik bilgi doldurulması veya işaretlenmesi gereken bir alanın işaretlenmemesi halinde; otomatik olarak bir sonraki aşamaya geçilemeyeceğinden, yarışma ile ilgili formların eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir.

8- Gönderilecek tasarımlarda rumuz, kategori ve tasarım açıklaması dışında, yarışmacının kimliğini belirtecek, herhangi bir ibare veya işaret bulunmamalıdır.

9- Belirtilenler dışında herhangi bir işaret veya belirleyici herhangi bir iz görülmesi durumunda tasarım yarışma kapsamından çıkarılacaktır.

10- Başvurusu alınan tasarımların değerlendirmesi jüri tarafından bilgisayar ortamında gerçekleştirilecektir. Dereceye giren tasarımlardan üretime uygun olanların üretimi gerçekleştirilecektir. Üretimi gerçekleştirilen tasarımlar, EİB tarafından uygun görülen yerlerde sergilenebilecektir.

11- Yarışmacılar tasarımlarını ve tüm belgelerini en geç 25.06.2021 saat: 23:59’a kadar web sitesine yüklemek zorundadır. Yükleme tarih ve saatinin 25.06.2021 saat:23:59’u aşmayacak şekilde programlanması yarışmacının sorumluluğundadır. Yüklemede oluşan problemler nedeniyle tasarımlara ait evrakların yarışma raportörüne ulaşmaması ya da gecikmesinden yarışma organizasyonu sorumlu değildir.

12- Tasarımcı(lar) tasarımı sisteme yükleyerek, tasarımın tüm sorumluluklarını kabul ettiğini beyan etmektedir.

13- Yarışma sonrası dereceye giren finalistler, verilecek ödüller dışında EİB’den başka hiçbir talepte bulunamazlar.

14- Taahhütnamede yer alan hususlar ile ilgili aykırı bir durumun tespiti halinde dereceye giren yarışmacının ödülleri, varsa yapılan masraflar nakden geri tahsil edilir ve durum kamuoyuna ilan olunur.

15- Yarışmaya ekip olarak katılım durumunda, tarafların her biri idareye karşı müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.

Yarışma Organizasyonu

Bu Yarışma;

Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği (EMKOUİB),

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB),

Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), tarafından düzenlenmektedir.

Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları

1- Fikri ve Sınai mülkiyet haklarını ihlal eden tasarımlar diskalifiye edilecektir. Üçüncü kişilerin bütün yasal girişimlerinin sorumluluğu yarışmacıya aittir. Sunulan proje ile fikri ve sınai mülkiyet haklarının ihlal edildiği yarışma sonuçlandıktan sonra anlaşılsa dahi ödül geri alınır.

2- Yarışmaya katılan tüm projelerin fikri ve sınai mülkiyet hakları proje müellifi tasarımcılara aittir. Tasarımların fikri ve sınai mülkiyet haklarını korumak için gerekli önlemleri almak katılımcıların sorumluluğunda olup, EİB ve Organizasyonu düzenleyenlerin herhangi bir sorumluluk/yükümlülüğü bulunmamaktadır. 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında yarışma projelerini teslim etmeden önce tasarım tescili başvurusunda bulunmak katılımcıların sorumluluğundadır.

3- Tasarımcıya ödül olarak ödenen miktar, bu hakların idareye devri anlamını taşımamakla birlikte EİB, Ezber Bozan Tasarım Yarışması başvurusu gerçekleştirilen tasarımı yayımlamak, arşivlemek, yurtiçi ve yurtdışında tasarım veya buluş sahibi adına sergilemek ve benzeri biçimlerde kullanma hakkına süresiz ve ücretsiz olarak sahip olacaktır, aynı şekilde yarışmaya katılan tasarımlardan uygun gördüğü tasarımların sergilenmesi amacıyla, bir ya da birden çok sayıda örnek modelini üretebilir ve bu modelleri geçici ya da sürekli olarak sergileyebilir. Bu nedenle; Ezber Bozan Tasarım Yarışması Başvurusunu gerçekleştiren/gerçekleştirenlerin, tasarımlarının fikri ve sınai haklarını üçüncü bir şahsa vermeleri halinde ilgili sözleşmelerde EİB’in işbu maddede yer alan haklarına yer vermeleri ve ayrıca fikri mülkiyet haklarındaki değişikliği EİB’e derhal bildirmeleri zorunludur. Aksi halde oluşabilecek zararlar proje başvurusunun gerçekleştiren/gerçekleştirenlere rücu edilir.

4- Ezber Bozan Tasarım Yarışması Başvurusu gerçekleştiren/gerçekleştirenler tasarımlarına ilişkin fikri ve sınai mülkiyet haklarında kendi adlarına tescil başvurusu ve tescil edilmesi halleri hariç ödül tutarı kendi hesaplarına geçene dek üçüncü şahıslara devir vb. ya da başkaca herhangi bir değişiklik yapmamayı kabul ve taahhüt eder.

5- EİB; proje sahiplerine ilişkin her türlü bilgi ve yarışmaya katılan eserleri; kurumsal kimlik çalışmalarının bir parçası olarak, EİB’i temsil edecek her türlü basılı materyal ve dijital ortamda, medya ve reklam çalışmaları ile promosyon ürünleri, kırtasiye malzemeleri, antetli kağıt, faks, pankart ve benzeri ortam ve faaliyetlerde kullanılıp çoğaltılabilecektir. Bu bağlamda, yarışmacı ödül dışında herhangi bir telif hakkı ya da başkaca ücret talep edemeyecektir. Hangi tasarımların bu çalışmada yer alacağı ya da almayacağı EİB’in takdirindedir.

Diğer Hususlar

1- Yarışmacılar, yarışma süreci, diğer yarışmacılar ve Birlik ile ilgili olarak bu yarışma sürecinde edindikleri her türlü bilginin gizli olduğunu, bu bilgileri 3. Şahıslara açıklamamayı, yarışma haricinde hiçbir amaçla kullanmamayı kabul, beyan ve taahhüt ederler. Bu hususa aykırı bir halin tespiti halinde dereceye giren yarışmacının ödülleri, varsa yapılan masraflar nakden geri tahsil edilir

2- EİB gerekli durumlarda; yarışma şartnamesinde belirtilmeyen konulara karar verme yetkisine sahiptir. Ayrıca yarışma başvuru süresini uzatabilir. Ödül töreni tarihini ve yerini değiştirme haklarını saklı tutar. Yarışmacılar yarışmaya katılarak tüm bu koşulları tam olarak kabul etmiş sayılır. Yarışmaya ilişkin tüm duyurular www.ezberbozantasarimlar.org adresinden yapılacaktır.

3- EİB, katılımcılara ait bilgi ve resimleri tasarımlarla birlikte uygun bulduğu formatta duyurabilir ve yayınlayabilir.

4- EİB, yarışma sonucunun ilan edilmesinden önce herhangi bir aşamada yarışmayı iptal etme hakkına sahiptir.

5- Yarışma Şartnamesini imzalayan tüm katılımcılar, şartname koşullarını, yarışma şartlarını ve seçici kurul kararlarını kabul etmiş sayılacaklardır.

Tasarım Yarışması Başvuru Yöntemi

Tüm dünyada yaşanılan Covid-19 salgınının etkileri, Home Office çalışma alışkanlığının yaygınlaşması ve üretimde sürdürebilirlik kriterinin önem kazanması gibi etkenler yarışmanın temasını oluşturmuştur. Yarışma şartnamesi, yarışmaya katılım koşulları ve yarışma ile ilgili tüm dokümanlar “www.ezberbozantasarimlar.org” web sitesinden temin edilecektir. Ayrıca, dijital formatta hazırlanacak pafta ve proje raporu “ezberbozantasarimler.org” adresine yüklenecek olup yarışmaya başvuru sadece bu web sitesi aracılığıyla yapılacaktır.

Tüm yarışmacılar, web sitesinden temin edecekleri yarışma şartnamesini okuduktan sonra, aşağıda listelenen başvuru belgelerinin web sitesi aracılığıyla doldurulması ve yüklenilmesi suretiyle yarışmaya başvuru yapabilirler.

Başvuru Dosyası

  1. Zorunlu Belgeler:
  1. Kimlik bilgi formu,
  • Şartname, Taahhütname ve KKVK belgesi (Tüm sayfaları imzalı olarak yüklenmeli)
  • Öğrenciler için öğrenci belgesi, Profesyoneller için diploma,

(Öğrenciler için öğrenci belgesi tasarım teslim tarihi itibariyle geçerli olmalıdır.)

  • 4) Özgeçmiş: Bu klasör “Özgeçmiş Yükle” bölümüne yüklenecektir: Katılımcıların isimlerini,özgeçmişlerini ve iletişim bilgilerini içeren .DOC ve .PDF formatında özgeçmiş dosyası eklenmelidir. Bu dosyalar “rumuz_INFO” şeklinde isimlendirilmelidir.
  • Tasarım Projesinin Sunumu:

Proje sunumu, web sitesinde yer alan “Proje” bölümüne yüklenecektir.

Projede olması gerekenler;

  • Projenin adı,
  • Proje anlatımları; Tasarım, planlama, projelendirme, üretim, montaj vs., açıklayan min. 150 max. 500 kelimeden oluşan proje metinleri .DOC ve .PDF formatında ayrıca eklenmelidir. Bu dosyalar “rumuz_PS” şeklinde isimlendirilmelidir.
  • Proje Paftası: Projenin 1 adet sunum paftasında anlatılması gerekmektedir. Pafta A2 (59.4 x 42 cm) boyutunda, en az 300 dpi çözünürlükte JPEG olmalıdır. Tasarımların jüri tarafından detaylı incelenebilmesi için mümkün olan en yüksek çözünürlükte yüklenmesi gerekmektedir.

Paftada projenin fonksiyonel ve estetik yönlerini, nasıl kullanılacağını iyi anlatan en az bir adet veya daha fazla sayıda görsel, projenin nasıl uygulanacağını ve teknik detaylarını gösteren en az bir adet kesit (tercih edilirse daha fazla çizim de eklenebilir), tasarımın kullanıcıyla birlikte görünümü, ölçekli çizimler ve kısa açıklamalar olmalıdır.

Önemli Not: Proje üzerinde veya tasarım görselinde katılımcının veya proje grubunun ismi, okulları, kimlikbilgisi-ibaresi, resmi ve iletişim bilgilerinin yer alması kesinlikle yasaktır. Aksi durumda proje değerlendirmeye alınmayacaktır.

  • Yarışmacılar tasarımlarını ve tüm belgelerini en geç 25.06.2021 saat: 23:59’a kadar göndermek zorundadır. Gönderim tarih ve saatinin 25.06.2021 saat 23:59’u aşmayacak şekilde programlanması yarışmacının sorumluluğundadır. Gönderide oluşan problemler nedeniyle tasarımlara ait evrakların yarışma raportörüne ulaşmaması ya da gecikmesinden yarışma organizasyonu sorumlu değildir.

Değerlendirme Kriterleri

  • Yenilikçi ve özgün olmalı
  • Estetik olmalı
  • Fonksiyonel olmalı
  • Üretilebilir olmalı
  • Sürdürülebilir malzemeler olmalı
  • İhracat potansiyeli olmalı
  • Teknolojik öğeleri içermeli
  • Geri dönüştürülebilir olmalı
  • Gelecekte değişecek yaşam biçimlerine uygun olmalı
  • Mobilyada kullanılan geleneksel malzemelerin dışında, tekstil ve doğal taş malzemelerinden en az biri mutlaka kullanılmalı

Yarışma Jürisi

Yarışmanın jüri üyeleri aşağıdaki gibidir.

Üye      : Prof. Gülay HASDOĞAN, ODTÜ, Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı,

Üye       : Prof. Dr. Ahmet Zeki TURAN, Mimar Sinan Güzel San. Üni. Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı,

Üye      : Prof. Dr. Şebnem Timur, İstanbul Teknik Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı,

Üye      : Doç. Dr. Selçuk DEMİRCİ, Ege Üniversitesi, Mobilya ve Dekorasyon Böl.

Üye      : Dr. Öğr. Üyesi A. Can ÖZCAN İzmir Ekonomi Üniversitesi,

Üye      : Dr. Öğr. Üyesi Tolga BENLİ, Yaşar Üniversitesi,

Üye      : Öğr. Gör. Yankı GÖKTEPE, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü,

Üye      : İlker KAHRAMAN, Mimar, Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı,

Üye      : Defne KOZ, Koz Susanı Design, Endüstriyel Tasarımcı,

Üye      : Fikri Doruk YORGANCIOĞLU, Dorya Home, Yönetim Kurulu Başkanı,

Üye      : Gamze GÜVEN, Tasarım Üssü, Endüstriyel Tasarımcı

Üye      : Renan GÖKYAY, Nurus, Endüstriyel Tasarımcı

Üye       : Özge Ertuğrul PARLAS, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürün. İhr. Birliği Denetim Kurulu Üyesi,

Üye      : Remzi BONCUK, Ege Maden İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi,

Üye      : Turan GÖKSAN, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı,

Yarışma İletişim

Yarışma ile ilgili tüm iletişimlerde aşağıdaki iletişim bilgileri kullanılacaktır.

Ege İhracatçı Birlikleri – Atatürk Caddesi No:382 Alsancak Konak İZMİR

Tel:    0232 488 60 00

Faks:  0232 488 61 00

e-posta: agac@eib.org.tr

www.ezberbozantasarimlar.org

Ezber Bozan Tasarım Yarışması Ödülleri

Öğrenci Kategorisi
Birincilik Ödülü: 15.000 ₺
İkincilik Ödülü: 10.000 ₺
Üçüncülük Ödülü: 5. 000 ₺
EİB Özel Ödülü: 3. 000 ₺ (3 Adet)
Mansiyon Ödülü: 2. 000 ₺ (4 Adet)

Profesyonel Kategorisi
Birincilik Ödülü: 30.000 ₺
İkincilik Ödülü: 20.000 ₺
Üçüncülük Ödülü: 15. 000 ₺
EİB Özel Ödülü: 5. 000 ₺ (3 Adet)

Not: Yarışmaya katılan bir kişi birden fazla para ödülü alamaz.

Para ödülleri, derecelerin kamuoyuna açıklanışından itibaren 2 ay içerisinde taraflara ödenecektir.

Grup katılımı durumunda para ödülü grup üyeleri arasında eşit bölünecektir.

Yurtdışı Fuar Katılımı

  • Profesyonel ve öğrenci kategorilerinde birincilik ödülü alan yarışmacılar (grup katılımı durumunda grup üyelerinin ortak mutabakatıyla temsilci olarak bir kişi) para ödüllerinin yanı sıra masrafları EİB tarafından karşılanmak üzere uluslararası fuarlara götürülebilecektir. (Birincilerin gidemediği durumlarda ikinci ve üçüncü yarışmacılar götürülebilecektir.)
  • Bu ödülün verilmesi EİB’in takdir yetkisinde olup hangi fuara katılım sağlanacağı, hangi tarihlerde gidileceği münhasıran EİB tarafından belirlenecektir. Yarışmacılar yurtdışı fuara katılım sağlanmadığı yahut tarihlerin uygun olmadığı gibi gerekçelerle ödülün parasal karşılığının verilmesi de dâhil hiçbir talep hakkına sahip olmadıklarını peşinen kabul ederler.

Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü

  • Ticaret Bakanlığının 2008/2 Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ hükümleri çerçevesinde yarışmamızda derece giren ve ilgili mevzuat kapsamında gerekli şartları taşıyan tasarımcılar (grup katılımı durumunda grup üyelerinin ortak mutabakatıyla temsilci olarak bir kişi) en fazla iki yıl süre ile uluslararası düzeyde kabul görmüş yurt dışındaki eğitim merkezlerinde eğitime gönderilebilecek olup, eğitim giderleri ve bu döneme ilişkin yaşam giderleri söz konusu Tebliğ çerçevesinde Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklarından karşılanacaktır.
  • Tasarımcılar, Tebliğ’in 6’ncı maddesinin ikinci fıkrası kapsamında belirtilen yıllık azami 60 (altmış) kişilik yurtdışı eğitim ve yaşam giderleri desteğinden 1 (bir) defaya mahsus olmak üzere tek seferde yararlandırılır.
  • Tebliğ’in 6’ncı maddesinin ikinci fıkrası çerçevesinde tasarım yarışmalarının gerçekleştirilmesi sonrasında; dereceye giren tasarımcılardan yurt dışı eğitim desteğine başvurmak isteyenler Ek 7 de yer alan tasarım konusunda uluslararası çapta tanınan eğitim kurumlarına başvurularını yaparlar. Tasarımcılar, yurt dışı eğitimlerine ilişkin olarak başvurdukları eğitim kurumlarından kabul almalarını müteakiben Ek 6 da yer alan belgelerle birlikte tasarım yarışmasını düzenleyen işbirliği kuruluşuna başvururlar. İlgili işbirliği kuruluşu nihai incelemenin yapılabilmesi ve yurt dışı eğitim desteği sağlanacak tasarımcıların belirlenmesi amacıyla adaylara ilişkin listeyi Ek 6 da yer alan belgelerle birlikte yarışmanın gerçekleştiği yılı takip eden 2 (iki) takvim yılı içerisinde olmak kaydıyla her yılın Nisan ayında Bakanlığa iletir.
  • Bakanlık; Ek 11 uyarınca, tasarımcının kabul aldığı eğitim kurumu, yabancı dil yetkinliği ve yarışmada elde ettiği dereceyi göz önünde bulundurarak yapacağı değerlendirme sonucu her yılın haziran ayının ikinci haftası yurt dışı eğitim ve yaşam giderleri desteğinden faydalandırılacak tasarımcıları belirler ve işbirliği kuruluşlarına bildirir.
  • İlgili tebliğ ve eklerine Ticaret Bakanlığı sitesinden Destekler, İhracat Destekleri, Tasarım Desteği başlıkları seçilerek ulaşılabilir.
  • Birlik, bu eğitim hakkını, dereceye giren yarışmacılardan kaçına ve hangi şekilde kullandıracağı konusunda nihai takdir yetkisine sahiptir. Yurtdışında eğitim ödülünü kazanması muhtemel yarışmacı, yarışmanın gerçekleştiği tarihten itibaren 2 (iki) yıl içerisinde eğitimlerine başlamalıdır, aksi takdirde bu hakkından feragat etmiş olur. Yurtdışı eğitime başlayabilmesi için gerekli olan yabancı dil yeterlilik belgesinin (IELTS, TOEFL, YDS, vs.) yarışmacı tarafından temin edilmesi gerekmektedir.

*Yurt dışı eğitim desteğinden faydalanabilmek için katılımcının T.C. vatandaşı olması ve ‘2008/2 sayılı Tasarım Desteği’ Tebliği uyarınca tüm şartları sağlaması gerekmektedir. Tasarımcıları belirleme konusunda nihai yetki Bakanlık’ta olduğundan yarışmacılar EİB’e karşı hiçbir talep hakkına sahip olmadıklarını peşinen kabul ederler. (Yurt dışı eğitim ödülü, Ezber Bozan tasarım yarışmasının Ticaret Bakanlığı tarafından destek kapsamına alınması halinde geçerli olacaktır.)

Yarışma Takvimi

Son Başvuru Tarihi: 25 HAZİRAN 2021
Sonuç Açıklanma Tarihi: 9 TEMMUZ 2021

Ezber Bozan Tasarım Yarışması Detaylı Bilgi ve Başvuru için: http://www.ezberbozantasarimlar.org/

Yarışma Duyuruları Platformu ile yarışmayı düzenleyen kuruluş bilgileri arasında farklılık olması durumunda yarışmayı düzenleyen kuruluşun verdiği bilgiler esas alınmalıdır.

Yarışmalardan İlk Siz Haberdar Olun!

Haber bültenimize abone olun ve diğer 2.255 aboneye katılın. Fırsatları gözden kaçırmayın!
Cinsiyet
Yorum Yap