TCI Uçak Koltuk Parçaları Endüstriyel Tasarım Yarışması 2024

TCI Kabin İçi Sistemleri Şirketi tarafından,  uçak koltuğu ve koltuk aksesuarları tasarımı konusunda yenilikçi fikirleri desteklemek, ülkemizin dünya sivil havacılık sektöründeki rekabet gücünü artıracak, katma değeri yüksek, özgün ve modern ürünlerin tasarlanmasına ve geliştirilmesine zemin hazırlamak, öğrenciler ile sanayiyi buluşturmak amaçlarıyla TCI Uçak Koltuk Parçaları Endüstriyel Tasarım Yarışması 2024 düzenleniyor. Ödüllü tasarım yarışması başvuruları devam ediyor.

TCI Uçak Koltuk Parçaları Endüstriyel Tasarım Yarışması 2024

Düzenleyen:TCI Kabin İçi Sistemleri Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi
Kategori:Tasarım Yarışması, Proje Yarışması, Öğrenci Yarışmaları
Kapsadığı Şehir:Tüm Türkiye
Kimler Başvurabilir:Üniversitelerin Endüstriyel Tasarım, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümlerinde öğrenim gören tüm lisans ve yüksek lisans öğrencileri ile üniversitelerin Mimarlık ve Mühendislik fakültelerine kayıtlı tüm lisans ve yüksek lisans öğrencileri.
Son Başvuru Tarihi:08 MART 2024
Sonuç Açıklanma Tarihi:MART-NİSAN 2024
Ödüller:Birincilik Ödülü: 60.000 ₺
İkincilik Ödülü: 45.000 ₺
Üçüncülük Ödülü: 25.000 ₺
Mansiyon Ödülü: 15.000

Dereceye giren öğrencilere TCI Aircraft Interiors genel merkezinde part-time çalışma fırsatı sunulacaktır.

Katılımcılar arasında yapılacak çekiliş ile belirlenecek 3 kişiye 1 adet ekonomi sınıfı uçak koltuğu hediye edilecektir.

- Advertisement -

Yarışmanın Amacı

Yarışma:

  • Uçak kabin içi sektöründe önemli bir yere sahip olan; uçak koltuğu ve koltuk aksesuarları tasarımı konusunda yenilikçi fikirleri desteklemek,
  • Ülkemizin dünya sivil havacılık sektöründeki rekabet gücünü artıracak, katma değeri yüksek, özgün ve modern ürünlerin tasarlanmasına ve geliştirilmesine zemin hazırlamak,
  • Öğrenciler ile sanayiyi buluşturmak,
  • Üniversitelerimizde tasarım kültürünü yaygınlaştırmak ve özendirmek,
  • Türkiye’nin İhracat stratejisine paralel çalışma yürütmek amacıyla senede bir kez gerçekleştirilmektedir.

Yarışmanın Konusu

Tüm sınıflardaki uçak koltukları için yolcu deneyimini zenginleştiren koltuk özellikleri yarışma kapsamındadır. Kapsam dahilinde 1.,2.,ve 3. seçilenler için ödüllendirme yapılacaktır.
Uçak koltuklarında bulunan özellik / aksesuarların (headrest-kafa dayama ünitesi, dergilik cepleri, kol dayama alanları, yemek masaları, kişisel elektronik aygıt tutucular, handset (koltuklarda bulunan ekranların kontrolünü sağlayan ekipmanlar) vb.) tasarlanması: Havayolu şirketleri ve yolcuları için kullanıcı dostu, ergonomik, hafif ve inovatif koltuk backrest yapısı ve uçak koltuklarında özellik / aksesuarların tasarlanmasıdır. Bu kapsamda piyasada bulunan ürünlerin, sektörün ihtiyaçları ve kullanıcı deneyimleri açısından araştırılarak yeniden tasarlanması ve geliştirilerek iyileştirilmesi beklenmektedir.
Yarışmacılar yukarıda yazılı konuların tamamı ya da bir tanesi için katılım sağlayabilirler.
Kapsam ile ilgili daha ayrıntılı bilgi https://tasarim.tci.aero internet sitesinden tarihi duyurulacak online toplantıda yapılacak sunum ile verilecektir.

Yarışma Başvuru Koşulları

  • Yarışmaya katılım ücretsizdir.
  • Üniversitelerin Endüstriyel Tasarım, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümlerinde öğrenim gören tüm lisans ve yüksek lisans öğrencileri ile üniversitelerin Mimarlık ve Mühendislik fakültelerine kayıtlı tüm lisans ve yüksek lisans öğrencilerine 3-B maddesindeki grup katılımı şartı dahilinde açıktır.
  • Yarışmaya grup olarak katılmak mümkündür. Grup katılımında, grup temsilcisi olarak bir katılımcının belirlenmesi gereklidir. Mimarlık ve Mühendislik fakültesi öğrencilerinin, grup katılımı ile grup temsilcisini “Endüstriyel Tasarım, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği” bölümlerinde kayıtlı olması şartı ile yarışmaya katılımına izin verilecektir.
  • Katılımcılar ilgili kategoride bireysel veya grup olarak istedikleri kadar proje ile katılabilirler. 
  • Grup katılımları en fazla 4 kişiden oluşabilir.
  • Yarışmaya katılan her projede özgünlük, daha önce tasarlanmamış olması, 5 Aralık 2023 tarihinden önce düzenlenen başka bir yarışmada ödül almamış olması şartları aranmaktadır.
  • Yarışmaya gönderilen eserin özgün bir çalışma olmaması, aksine bir iddia olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya aittir.
  • TCI personeli yarışmaya hiçbir kategoride katılamaz. Seçici kurul asil üyeleri ve yarışma raportörleri ile bu kişilerin birinci dereceden yakınları seçici kurul üyesinin görevli bulunduğu kategoride yarışmaya katılamaz. Seçici Kurul üyelerinin çalıştığı kurum, firma veya çalıştığı firmadan bir kişi, veya ortaklık içinde olduğu bir firma veya kişi seçici kurul üyesinin görevli bulunduğu kategoride yarışmaya katılamaz.
  • Yukarıda sayılan maddeler kapsamında aksi bir durumun tespiti halinde, ilgili projeler ve yarışmacılar yarışmadan diskalifiye edilir. Ödül kazandıysa TCI tarafından ödülü geri alınır.

Yarışma Katılım Formatı

Üye Kayıt: Yarışma katılımcılarının, https://tasarim.tci.aero adresinde yer alan “BAŞVURU VE ÜYELİK” menüsünü seçerek üyelik formunu doldurup kaydetmesi gerekmektedir. Kaydın tamamlanmasının ardından katılımcıya aktivasyon için e-posta gönderilecektir. Katılımcı gelen e-posta içerisindeki linki tıklayarak hesabını aktif hale getirebilir. Üye olan katılımcı “Kullanıcı Adı” ve “Şifresi” ile sisteme giriş yaparak üyelik profilini yeniden düzenleyebilir. Bu aşamadan sonra yarışmaya katılmak için üyelik profilinin en altında bulunan “TCI UÇAK KOLTUK PARÇALARI ENDÜSTRİYEL TASARIM YARIŞMASINA KATILACAĞIM” seçeneğini işaretlemek gerekmektedir. Önemli: Yoğunluk sebebi ile katılımcıların projelerini yüklemeye başlamadan en az bir hafta önce üyelik kayıtlarını gerçekleştirmeleri ve üyeliklerini aktif hale getirmeleri önemle tavsiye edilmektedir. Aksi durumda kayıt ve proje yükleme ile ilgili çıkabilecek problemlerden TCI sorumlu değildir. Başvurular yalnızca sistem üzerinden kabul edilecektir.
Belge Yükleme: Katılımcıların üye kayıtlarını gerçekleştirdikten sonra oluşturdukları üyelik hesabına giriş yaparak projelerini yüklemeleri gerekmektedir. Kullanıcı üyelik kaydını gerçekleştirdikten sonra “TCI UÇAK KOLTUK PARÇALARI ENDÜSTRİYEL TASARIM YARIŞMASINA KATILACAĞIM” seçeneğini işaretlediğinde karşısına;
• Öğrenci Belgesi Belgesi (Katılımcının üniversitelerin ilgili bölümlerde eğitimini sürdürdüğünü kanıtlayan öğrenci belgesi. Not: jpeg formatındaki yüklemeler ve kimlik kartları kabul edilmeyecektir)
• Fotoğraf (Katılımcıya ait vesikalık digital fotoğraf jpeg formatında, A5 boyutlarında (dikey – 14,8 x 10,5 cm) ve 200 (pix/inch) çözünürlüğünde katılımcının adı ve soyadı ile kaydedilmelidir.)
yükleme alanı çıkmaktadır.
Proje Yükleme: İkinci adımda istenen belgeler eksiksiz şekilde tamamlandıktan sonra proje yükleme butonu aktif hale gelir. Proje yükleme butonuna tıklandığında sistem ara yüzü takip edilerek proje bilgileri girilir ve proje görselleri yüklenir.
Doldurulması istenen metin alanları sırası ile aşağıdaki gibidir.

Proje Adı

Tasarlanma Amacı(350 karakter Türkçe – 350 karakter İngilizce)
Bu kısımda tasarımın amacı, çözdüğü problem, getirdiği yenilik ve hedef kitlesi hakkında kısaca bilgi verilir. Proje raporunun özeti niteliğindedir.
• Ön Görülen Malzemeler (160 karakter Türkçe – İngilizce)
Tasarımın çalışmasının öngörüldüğü malzemelere ilişkin detaylı bilgiler ve kısaca seçilme sebebi.
• Ön Görülen Üretim Tekniği (180 karakter Türkçe – İngilizce)
Tasarım çalışması için öngörülen üretim tekniği

Proje Raporu (1800 karakter Türkçe – 1800 Karakter İngilizce)
Projeyi Türkçe ve İngilizce yazılı olarak anlatan, önerinin hangi noktada yenilik, katma değer yarattığını ve ürünün malzemesi ile üretim yöntemini detaylı açıklayan en fazla 1800 karakterden oluşan raporlardır.

Proje Görselleri: Projenin, en fazla 4 adet sunum paftasında anlatılması gerekmektedir.
A) Sunum paftalarında yer alması gereken asgari hususlar aşağıdaki gibidir.
1. Ürünün genel görünüşü, büyüklüğüne ilişkin bilgi (Teknik resim, kesit, perspektif, patlamış perspektif).
2. Ürünün çözdüğü problem – önerdiği yenilik
3. Ürün kullanım senaryosu
4. Ürün kullanıcı ilişkisini tarifleyen görseller
B) Sunum Paftalarına ilişkin beklenen teknik şartlar
• A3 boyutlarında (29,7cm x 42cm- yatay kullanım),
• jpeg formatında,
• 200 (pix/inch) çözünürlükte,
• En fazla 3 mb büyüklüğünde olmalıdır.
• Kimlik, isim bilgisi içermemelidir.
• Farklı boyut veya formatta yapılan yüklemeler sistem tarafından kabul edilmemektedir.

Proje Videosu (En fazla 50mb büyüklüğünde, avi, mpeg formatında)
Projeyi anlatan film veya animasyonlar isteğe bağlı olarak yüklenebilir. Yüklenen videolar değerlendirmeye olumlu etki etmektedir.

Uyarı: Bağlantı ve yükleme hataları sebebi ile ilgili alanlara yazılan yazılar silinebilmektedir. Bu sebeple tedbiren girilmesi istenen metinler öncelikle word belgesinde hazırlanıp daha sonra ilgili alanlara yapıştırılması önerilmektedir. Karakter sayılarına boşluklar dahildir. Metinler yapıştırıldıktan sonra mutlaka ilgili alan kontrol edilmelidir, karakter sayısını geçtiğinde fazla karakterler silinmektedir.

Yarışmaya Grup Katılımı Hakkında

Grup katılımı için tüm grup üyeleri sisteme ayrı ayrı üye olmak zorundadır. Grup projesini grup temsilcisi olarak seçilen kişi sisteme yükleyebilir. Proje Yükleme aşamasında bireysel katılım ve grup katılım olarak iki ayrı seçenek sunulmaktadır. Grup Temsilcisi grup katılımı seçerek, grup üyelerini mail adresleri vasıtası ile gruba davet eder, grup üyeleri web sitesindeki kendi hesapları üzerinden proje ekleme menüsünden grup davetleri kabul edebilirler. (Grup davetleri mail adreslerine değil, yarışma web sitesi üzerindeki üyelik hesaplarına gelmektedir)


Uyarılar

  • Katılımcı bütün proje yüklemelerini yaparken yarışma şartnamesini ve verdiği bilgilerin doğruluğunu kabul ederek başvurusunu gerçekleştirebilir.
  • Grup katılımlarında projeyi sadece grup lideri olarak katılımcılar arasında belirlenen bir kişi yükleyebilecektir. Diğer üyeler projeyi hesaplarına giriş yaparak görüntüleyebilecektir. Grup liderinin diğer üyeleri mail adresi aracılığı ile projeyi yüklemeden önce projeye katılmaya davet etmesi gerekmektedir.
  • Katılımcılar için, sistem tarafından her bir başvuruya özel bir rumuz üretilecektir ve proje çizimlerine sistem tarafından eklenecektir.
  • Yüklenen proje görsellerinde ve metinlerde yarışmacının kimliğini belirtecek bir ibare veya işaret bulunmamalıdır.
  • Proje yüklenmesinin tamamlanması için sağ altta bulunan “Kaydet” tuşuna basılması gerekmektedir.
  • Proje yüklemelerinin son saatlere bırakılmaması, başvuruların sisteme doğru şekilde kaydolması için önem arz etmektedir. Projeler yüklendikten sonra yüklenen paftaların açılıp açılmadığı kontrol edilmelidir. Proje yüklemeleri 8 Mart 2024 23:59’dan sonra kabul edilmeyecektir.
  • Projeye ilişkin maket yada prototip var ise daha sonra teslim alınmak üzere TCI Genel Müdürlük Binasına en geç 1 Mart 2024 tarihinde ulaşacak şekilde teslim edilebilir.

Yarışma Seçici Kurulu

Seçici Kurul https://tasarim.tci.aero sitesinden duyurulacaktır.
*TCI, zorunlu hallerde, seçici kurul üyeliklerinde değişiklik yapma hakkını saklı tutar. Yapılacak değişiklikler tasarim.tci.aero adresinde yayınlanacaktır.

Yarışma Değerlendirme Ölçütleri

Seçici Kurul değerlendirmesinde dikkate alınacak hususlar aşağıdaki gibidir;

  • Tema: Tasarım önerisinin ilgili temaya uygun olması
  • İnovasyon: Tasarım önerisinin yenilikçi ve özgün olması
  • Teknik Yeterlilik: Tasarım önerisinin şartnamede belirtilen başvuru formatına uygun olması
  • Estetik: Tasarım önerisinin estetik açıdan yeterli olması: görsel bütünlük, çekicilik, duygulara hitap
  • İşlevsellik: Tasarım önerisinin öngördüğü işlevleri teknik olarak sağlayabilmesi ve kullanıcısının ihtiyaçlarını karşılaması (ergonomi, kullanım kolaylığı, ürün ile kullanıcı arasındaki iletişim)
  • Gerçekleştirilebilirlik: Tasarım önerisinin üretime uygun olması ve uygun malzeme seçimi
  • Güvenlik: Tasarım önerisinin kullanıcı güvenliğini tehlikeye sokmaması
  • Sürdürülebilirlik: Tasarım önerisinin; çevreye duyarlı olması, kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik olması, su, malzeme ve enerjiyi etkin kullanması (üretim ve kullanım esnasında)
  • İhracat Potansiyeli: Tasarım önerisinin ihracat potansiyelini taşıyor olması, uluslararası pazarda satılabilir olması
  • Eserlerin özgünlüğüne ilişkin değerlendirme hakkı Seçici Kurula aittir.

Diğer Hususlar

  • TCI, gerekli görülen hallerde, katılımcılardan başvuru sırasında alınan belgelerin asıllarını isteyebilecektir.
  • TCI, gerekli görmesi halinde yarışmayı düzenlemekten vazgeçme, erteleme, iptal etme hakkına sahiptir. Bu durumda yarışmacılar hiçbir talepte bulunamaz.
  • TCI, yarışmaya katılan katılımcılara ait bilgi, resim ve görselleri projeleriyle birlikte uygun bulduğu formatta yayınlama, arşivleme, 3 boyutlu prototipini yaptırma ve sergileme hakkına süresiz sahip olacaktır.
  • TCI, yarışmada dereceye giren (mansiyon ödülü alan projeler dahil) projeler üzerindeki Fikri sınai mülkiyet haklarının yarışmacıda kaldığını kabul eder. Fikri Sınai hakları kapsamında; yarışmacılar işleme, temsil, işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla kamuya iletim, yayınlama, arşivleme, 3 boyutlu prototipini yaptırma, sergileme haklarını TCI’ya devreder.
  • TCI yarışmada dereceye giren projelerin Fikri ve Sınai mülkiyet haklarının önalım hakkına süresiz sahip olacaktır. TCI, tasarımın kullanılması durumunda ilgili alanlarda, tasarım sahibinin adını geçirir.
  • Yarışmaya gönderilen tasarımların özgün olmamasından doğacak tüm hukuki, cezai ve idari sorumluluklar yarışmacıya aittir.
    Katılımcılar işbu şartnamenin belirlediği koşulları kabul etmiş sayılırlar.

Telif Hakkı

  • Ödül kazanan projeler dahil yarışmaya katılan tüm projelerin tasarım hakları proje sahibi tasarımcılara aittir.
  • 22 Aralık 2016 tarihinde yürürlüğe giren 6769 sayılı, “SINAİ MÜLKİYET KANUNU”na göre yarışmaya katılan bütün yarışmacılar, yarışmaya katıldıkları “yeni ve ayırt edici niteliğe sahip” tasarımlarının korunması için, Türk Patent Enstitüsü’ne başvurma ve tasarımlarına “Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi” almaya hak sahibidirler. İsteyen yarışmacılar, Türk Patent Enstitüsü Hipodrom Caddesi No:115 (06330) Yenimahalle / ANKARA adresine başvurabilir.

Yarışma İletişim

Yarışma ile ilgili tüm iletişimlerde aşağıdaki iletişim bilgileri kullanılacaktır.
TCI Kabin İçi Sistemleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

Sanayi Mah. Havaalanı İç Yolu Cad. No:1/1 Kurtköy-Pendik / İstanbul, Türkiye
E-posta: tasarim@tci.aero, www.tci.aero

TCI Uçak Koltuk Parçaları Endüstriyel Tasarım Yarışması 2024 Ödülleri

İlk 3 dereceye giren proje sahipleri ödüllendirilecektir.
Ayrıca Seçici Kurul uygun bulduğu projeleri Mansiyon ile ödüllendirebilir. Aynı şekilde, Seçici Kurul ödüle layık proje bulmadığı taktirde ödül kademelerinden herhangi birini boş bırakabilir.

Birincilik Ödülü: 60.000 ₺
İkincilik Ödülü: 45.000 ₺
Üçüncülük Ödülü: 25.000 ₺
Mansiyon Ödülü: 15.000

  • Para ödülleri derecelerin görsellerinin kamuoyuna açıklanışından itibaren 2 ay içerisinde taraflara ödenecektir.
  • Grup katılımı durumunda hak kazanılan para ödülü grup üyeleri arasında eşit bölünecektir.
  • Dereceye giren öğrencilere TCI Aircraft Interiors genel merkezinde part-time çalışma fırsatı sunulacaktır.
  • Katılımcılar arasında yapılacak çekiliş ile belirlenecek 3 kişiye 1 adet ekonomi sınıfı uçak koltuğu hediye edilecektir.

Yarışma Takvimi

Son Başvuru Tarihi: 08 MART 2024
Son Soru Sorma ve Cevap Tarihi: 01 MART 2024

Jüri ile yarışmacıların buluşması: Yarışmacılar ile jüri üyeleri https://tasarim.tci.aero internet sitesinden tarihi duyurulacak online toplantıda bir araya gelerek ve yapılacak sunum ile yarışma hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilecek.

Yarışma Sonuçlarının İlanı ve Ödül Töreni: Yarışma sonuçları ve ödül töreni tarihi, projelerin teslimi itibari ile 1 ay içerisinde https://tasarim.tci.aero web sitesi üzerinden ilan edilecektir. *Tarihlerde herhangi bir değişiklik olduğu takdirde güncel tarihler https://tasarim.tci.aero web sitesi üzerinden ilan edilecektir.

TCI Uçak Koltuk Parçaları Endüstriyel Tasarım Yarışması 2024 Detaylı Bilgi ve Başvuru için: https://tasarim.tci.aero/sartname

Yarışma Duyuruları Platformu ile yarışmayı düzenleyen kuruluş bilgileri arasında farklılık olması durumunda yarışmayı düzenleyen kuruluşun verdiği bilgiler esas alınmalıdır.

Yarışmalardan İlk Siz Haberdar Olun!

Haber bültenimize abone olun ve diğer 2.242 aboneye katılın. Fırsatları gözden kaçırmayın!
Cinsiyet
Yorum Yap